równania, nierówności, wielomiany...

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
magdabp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 28 paź 2006, o 23:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 29 razy

równania, nierówności, wielomiany...

Post autor: magdabp »

Witam wszystkich:) Niestety nie mogę sobie poradzić z tymi przykładami...:/

1. Rozłóż na czynniki wyrażenie:
a^4 + b^4

2. znajdź pierwiastki wielomianu:
W(x)= (x+1)^5 + (x+1)^4

3. Rozwiąz nierówność:
(x+2)(x-1)^2 (x-3)
Ostatnio zmieniony 8 sty 2007, o 21:14 przez magdabp, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
LecHu :)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 953
Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BFGD
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 162 razy

równania, nierówności, wielomiany...

Post autor: LecHu :) »

2.\(\displaystyle{ W(x)=(x+1)^{5}+(x+1)^{4}=(x+1)^{4}(x+1+1)=}\)
\(\displaystyle{ =(x+1)^{4}(x+2)=0}\)
x=-1 lub x=-2
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

równania, nierówności, wielomiany...

Post autor: Piotrek89 »

nie ten dział......

3.

x=-2 x=1 x=3

rysujemy "falę" i odczytujemy wartosci mniejsze od 0

w tym przypadku

x nalezy do przedzialu: (-2,1)u(1,3)
Awatar użytkownika
LecHu :)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 953
Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BFGD
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 162 razy

równania, nierówności, wielomiany...

Post autor: LecHu :) »

\(\displaystyle{ x\sqrt{3}+\sqrt{3}-x-3=0}\)
\(\displaystyle{ x(\sqrt{3}-1)=3-\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{3-\sqrt{3}}{\sqrt{3}-1}}\)
\(\displaystyle{ x=3-2\sqrt{3}}\)
Awatar użytkownika
PFloyd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 620
Rejestracja: 9 paź 2006, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 122 razy

równania, nierówności, wielomiany...

Post autor: PFloyd »

1)
\(\displaystyle{ a^{4}+b^{4}=a^{4}+2a^{2}b^{2}+b^{4}-2a^{2}b^{2}=(a^{2}+b^{2})^{2}-2a^{2}b^{2}=(a^{2}+b^{2}+\sqrt{2}ab)(a^{2}+b^{2}-\sqrt{2}ab)}\)
ODPOWIEDZ