zad 1
Wyznacz wartosc parametru a b c tak, aby wielomiany byly rowne:
\(\displaystyle{ W(x)=a(x-2)(x-3)+b(x-1)(x-3)+c(x-1)(x-2)}\) i \(\displaystyle{ G(x)=5x^{2}-19x+18}\)
w tym zadaniu mam porownac to co stoi przy a do 5 to co przy b do -19 a to co przy c do 18?
zad 2
Zbadaj krotnosc pierwiastka \(\displaystyle{ x=1}\) wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x^{4}-x^{3}-3x^{2}+5x-2}\)
tutaj musze po prostu podzielic wielomian przez (x-1)??
zad 3
Dla jakich wartosci a i b liczba 3 jest dwukrotnym pierwsiatkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-5x^{2}+ax+b}\)
tutaj musze podzielic dany wielomian przez \(\displaystyle{ (x-3)^{2}}\)??
Z gory dziekuje za odpowiedzi!
3 zadanka i pare pytan
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 25 lis 2006, o 14:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 10 razy
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
3 zadanka i pare pytan
zad 3 . tak
zad.1
\(\displaystyle{ x^{2}(a+b+c)+x(-5a-4b-3c)+6a+2c+3b}\)
a+b+c=5
-5a-4b-3c=-19
6a+2c+3b=18
zad.1
\(\displaystyle{ x^{2}(a+b+c)+x(-5a-4b-3c)+6a+2c+3b}\)
a+b+c=5
-5a-4b-3c=-19
6a+2c+3b=18
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 25 lis 2006, o 14:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 10 razy
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
3 zadanka i pare pytan
trzeba wymnozyc, uporzadkowac, wylaczyc \(\displaystyle{ x^{2}}\) i x przed nawias, i dopiero wtedy porównywać to co jest przy \(\displaystyle{ x^{2}}\) i x
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
3 zadanka i pare pytan
zad.2
dziel przez x-1 do momentu az ci wyjdzie jakas reszte i pierwiasek bedzie tyle krotny ile razy udalo ci sie podzielic calkowicie
dziel przez x-1 do momentu az ci wyjdzie jakas reszte i pierwiasek bedzie tyle krotny ile razy udalo ci sie podzielic calkowicie