Heej mam na jutro dwa zadania do rozwiazania i byłabym wdzięczna, gdyby ktoś mogł mi pomoc, gdyż nie radze sobie z nimi. Z góry dziekuje
zad 1.
Wyznacz wartości parametrów a i b tak, by liczby -2 i \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) były pierwiastkami wielomianu W(x) = \(\displaystyle{ ax^{3}}\) - \(\displaystyle{ x^{2}}\) - 12x + b.
zad 2.
Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ 2x^{5}}\) + \(\displaystyle{ 3x^{4}}\) - 2x - 3 = 0
Wyznacz wartości parametrów a i b
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 9 cze 2011, o 18:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 16323
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3245 razy
Wyznacz wartości parametrów a i b
1. Według mnie będą dwa przypadki:
\(\displaystyle{ a(x+2)^2(x- \frac{1}{3})=ax^3-x^2-12x+b}\)
lub
\(\displaystyle{ a(x+2)(x- \frac{1}{3})^2=ax^3-x^2-12x+b}\)
porównaj odpowiednie współczynniki
2. pogrupuj:
\(\displaystyle{ (2x^{5} - 2x ) + (3x^{4}- 3) = 0}\)
\(\displaystyle{ a(x+2)^2(x- \frac{1}{3})=ax^3-x^2-12x+b}\)
lub
\(\displaystyle{ a(x+2)(x- \frac{1}{3})^2=ax^3-x^2-12x+b}\)
porównaj odpowiednie współczynniki
2. pogrupuj:
\(\displaystyle{ (2x^{5} - 2x ) + (3x^{4}- 3) = 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 9 cze 2011, o 18:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Wyznacz wartości parametrów a i b
Sądzę, że zrobilam to drugie zadanie, na ile ono jest poprawnie skonczone, to nie wiem, ale dziekuje
Jeśli chodzi o drugie, to dalej mam problem Można je troche bardziej rozpisac?
Jeśli chodzi o drugie, to dalej mam problem Można je troche bardziej rozpisac?
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 24 gru 2010, o 07:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 3 razy
Wyznacz wartości parametrów a i b
Drugie w sensie: tamto pozostałe, czyli pierwsze
anna_, twoje rozwiązanie jest raczej... błędne Nigdzie nie pisze że te liczby są jedynymi pierwiastkami tego wielomianu...
Jeśli jakaś liczba jest pierw. wielomianu to jego wartość od niej wynosi zero:
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(-2)=0 \\ W( \frac{1}{3} )=0 \end{cases}}\)
Dalej otrzymujesz układ równań który z miejsca odejmujesz stronami i dostajesz wartość a.
anna_, twoje rozwiązanie jest raczej... błędne Nigdzie nie pisze że te liczby są jedynymi pierwiastkami tego wielomianu...
Jeśli jakaś liczba jest pierw. wielomianu to jego wartość od niej wynosi zero:
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(-2)=0 \\ W( \frac{1}{3} )=0 \end{cases}}\)
Dalej otrzymujesz układ równań który z miejsca odejmujesz stronami i dostajesz wartość a.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 9 cze 2011, o 18:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Wyznacz wartości parametrów a i b
przepraszam anna_ oczywiscie, ze chodzilo mi o pierwsze zadanie ;P