Funkcja wielomianowa z dwoma parametrami

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
CamillePin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 8 cze 2011, o 14:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 6 razy

Funkcja wielomianowa z dwoma parametrami

Post autor: CamillePin »

Wielomian W(x)= \(\displaystyle{ x^{3}}\) - (k+n)\(\displaystyle{ x^{2}}\) - (k-n)x +3, x \(\displaystyle{ \in}\)R
jest podzielny przez wielomian: P(x) = \(\displaystyle{ x^{2}}\)-4x+3. Wyznacz wartości parametrów k oraz n.

Bardzo proszę o pomoc - chociaż o jakąś wskazówkę co mam robić;) Robiłam to zadanie wieloma sposobami i za każdym razem inaczej wychodziło:(
michal17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 12 sie 2009, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 3 razy

Funkcja wielomianowa z dwoma parametrami

Post autor: michal17 »

Podziel wielomian W(x) przez P(x), reszta która zostanie ma się równać 0
Awatar użytkownika
piti-n
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 534
Rejestracja: 24 gru 2010, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 45 razy

Funkcja wielomianowa z dwoma parametrami

Post autor: piti-n »

Wyznacz pierwiastki z P(x). Pierwiastki wielomianu P(x) są również pierwiastkami wielomianu W(x). Podstawiasz za x pierwiastki z wielomianu P(x) i przyrównujesz do zera. Powstanie układ równań z dwoma niewiadomymi k i n.
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Funkcja wielomianowa z dwoma parametrami

Post autor: Psiaczek »

CamillePin pisze:Wielomian W(x)= \(\displaystyle{ x^{3}}\) - (k+n)\(\displaystyle{ x^{2}}\) - (k-n)x +3, x \(\displaystyle{ \in}\)R
jest podzielny przez wielomian: P(x) = \(\displaystyle{ x^{2}}\)-4x+3. Wyznacz wartości parametrów k oraz n.

Bardzo proszę o pomoc - chociaż o jakąś wskazówkę co mam robić;) Robiłam to zadanie wieloma sposobami i za każdym razem inaczej wychodziło:(
zobacz że \(\displaystyle{ x^2-4x+3=(x-1)(x-3)}\)

czyli twój wyjściowy wielomian musi mieć pierwiastki 1,3. Podstaw i otrzymasz:

\(\displaystyle{ 1-(k+n)-(k-n)+3=0,27-9(k+n)-3(k-n)+3=0,k=2,n=1}\)
Awatar użytkownika
CamillePin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 8 cze 2011, o 14:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 6 razy

Funkcja wielomianowa z dwoma parametrami

Post autor: CamillePin »

Psiaczek pisze:zobacz że \(\displaystyle{ x^2-4x+3=(x-1)(x-3)}\)

czyli twój wyjściowy wielomian musi mieć pierwiastki 1,3. Podstaw i otrzymasz:

\(\displaystyle{ 1-(k+n)-(k-n)+3=0,27-9(k+n)-3(k-n)+3=0,k=2,n=1}\)

nie wiem jak ja to wcześniej robiłam, że mi nie wychodziło ;p

dziękuję, oczywiście + za pomoc ; )
ODPOWIEDZ