rozwiąż równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
SuperMonia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 7 cze 2011, o 22:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gdańsk

rozwiąż równanie

Post autor: SuperMonia »

rozwiąż równanie \(\displaystyle{ x^3-3x^2-4x+12}\)
Ostatnio zmieniony 7 cze 2011, o 22:21 przez Chromosom, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

rozwiąż równanie

Post autor: alfgordon »

\(\displaystyle{ x^3 -3x^2 -4x+12=x^2 (x-3) -4(x-3)=(x-3)(x^2 -4)=(x-3)(x-2)(x+2)}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

rozwiąż równanie

Post autor: anna_ »

Tak się trochę przyczepię, ale to coś w pierwszym poście, równaniem nie jest.
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

rozwiąż równanie

Post autor: alfgordon »

było to równanie, tzn: \(\displaystyle{ x^3-3x^2-4x+12=0}\) , jednak "znikło"
ODPOWIEDZ