Obliczanie pierwiastków wielomianu, wyznaczanie a i b etc.
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 5 cze 2011, o 10:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 4 razy
Obliczanie pierwiastków wielomianu, wyznaczanie a i b etc.
Jako, że mój temat powoli leci w dół, a nie ma możliwości wyniesienia go na górę i "zasygnalizowania", że dodałem odpowiedź, zakładam kolejny temat .
Potrzebuję pomocy z następującymi zadaniami:
Zad 3. W(x)=P(x) Wyznacz a i b
\(\displaystyle{ W(x)=(x^{2}-5) (4-3) i P(x)=ax^{3}+4x^{2}+bx-20}\)
Zad 5. Liczba x=-1 jest pierwiastkiem wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=-x^{3}+20x^{2}-5x-6.}\) Oblicz pozostałe pierwiastki.
Zad 6. Oblicz pierwiastki wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=(5x^{2}-3x) (x^{2}-6x+9)}\)
Potrzebuję pomocy z następującymi zadaniami:
Zad 3. W(x)=P(x) Wyznacz a i b
\(\displaystyle{ W(x)=(x^{2}-5) (4-3) i P(x)=ax^{3}+4x^{2}+bx-20}\)
Zad 5. Liczba x=-1 jest pierwiastkiem wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=-x^{3}+20x^{2}-5x-6.}\) Oblicz pozostałe pierwiastki.
Zad 6. Oblicz pierwiastki wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=(5x^{2}-3x) (x^{2}-6x+9)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Obliczanie pierwiastków wielomianu, wyznaczanie a i b etc.
5) podziel przez (x+1) dany wielomian--> pisemnie lub Hornerem
6)pierwsze wyciagnij przed nawias; w drugim nawiasie wzor skroconego mnozenia lub delta
6)pierwsze wyciagnij przed nawias; w drugim nawiasie wzor skroconego mnozenia lub delta
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 5 cze 2011, o 10:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 4 razy
Obliczanie pierwiastków wielomianu, wyznaczanie a i b etc.
Dziękuję za szybkie odpowiedzi.
3)
\(\displaystyle{ W(x) = 4x^{2}-3x^{2}-20+15}\)
\(\displaystyle{ W(x) = x^{2}-5}\)
5)
Wynik to \(\displaystyle{ x^{2}+19-24}\)
6)
Nie mam pojęcia jak w pierwszym wyciągnąć przed nawias, widzę, że w drugim się da.
3)
\(\displaystyle{ W(x) = 4x^{2}-3x^{2}-20+15}\)
\(\displaystyle{ W(x) = x^{2}-5}\)
5)
Wynik to \(\displaystyle{ x^{2}+19-24}\)
6)
Nie mam pojęcia jak w pierwszym wyciągnąć przed nawias, widzę, że w drugim się da.
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 5 cze 2011, o 10:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 4 razy
Obliczanie pierwiastków wielomianu, wyznaczanie a i b etc.
3)Pewnie tak, któryś z nich powinien mieć "x" przy sobie jeżeli dobrze myślę, jeżeli jest źle to będę wiedział jak rozwiązać kiedy będzie dobrze . Jak z pozostałymi zadaniami?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Obliczanie pierwiastków wielomianu, wyznaczanie a i b etc.
3) raczej było \(\displaystyle{ (4x-3)}\)
5) gdzieś x-sa zgubiłeś
6) licz z delty (czyli uniwersalnie).
5) gdzieś x-sa zgubiłeś
6) licz z delty (czyli uniwersalnie).
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 5 cze 2011, o 10:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 4 razy
Obliczanie pierwiastków wielomianu, wyznaczanie a i b etc.
3) Zakładając, że masz rację:
\(\displaystyle{ 4x^{3}-3x^{2}-20x+15=ax^{3}+4x^{2}+bx-20}\)
\(\displaystyle{ ax^{3}=4x^{3}}\)
\(\displaystyle{ a=4}\)
\(\displaystyle{ bx=-20x}\)
\(\displaystyle{ b=-20}\)
5) Możliwe, tak to jest kiedy przepisuje się "na kolanie". Ja dostałem tylko zadania do rozwiązania, nie przepisywałem ich samodzielnie.
6) \(\displaystyle{ \wedge = b^{2}-4ac}\) - O ten wzór chodzi?
\(\displaystyle{ 4x^{3}-3x^{2}-20x+15=ax^{3}+4x^{2}+bx-20}\)
\(\displaystyle{ ax^{3}=4x^{3}}\)
\(\displaystyle{ a=4}\)
\(\displaystyle{ bx=-20x}\)
\(\displaystyle{ b=-20}\)
5) Możliwe, tak to jest kiedy przepisuje się "na kolanie". Ja dostałem tylko zadania do rozwiązania, nie przepisywałem ich samodzielnie.
6) \(\displaystyle{ \wedge = b^{2}-4ac}\) - O ten wzór chodzi?
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 5 cze 2011, o 10:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 4 razy
Obliczanie pierwiastków wielomianu, wyznaczanie a i b etc.
6)
\(\displaystyle{ Delta_{1} = 3}\)
\(\displaystyle{ Delta_{2} = 0}\)
Co dalej?
\(\displaystyle{ Delta_{1} = 3}\)
\(\displaystyle{ Delta_{2} = 0}\)
Co dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Obliczanie pierwiastków wielomianu, wyznaczanie a i b etc.
6) \(\displaystyle{ \Delta_1=9}\) i z tego pierwiastek; potem wzory na \(\displaystyle{ x_1}\) oraz \(\displaystyle{ x_2}\)
\(\displaystyle{ \Delta_2=0}\) i tak samo.
Dla innych podpowiadaczy - można ,,łatwiej" ale przyda się na przyszłość.
\(\displaystyle{ \Delta_2=0}\) i tak samo.
Dla innych podpowiadaczy - można ,,łatwiej" ale przyda się na przyszłość.
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 5 cze 2011, o 10:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 4 razy
Obliczanie pierwiastków wielomianu, wyznaczanie a i b etc.
No już wyciągnąłem pierwiastek z 9, dlatego napisałem 3. Jakie są te wzory? Mam po prostu podstawić za x liczbę 3, a następnie to samo tylko, że podstawiam za x liczbę 0 i obliczam W(3)?