Rozkładanie wielomianu na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Paatryshiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 11 paź 2010, o 18:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krosno

Rozkładanie wielomianu na czynniki

Post autor: Paatryshiaa »

Wiem że zadanie może wydawać sie łatwe ale ja w ogóle nie wiem jak to zrobić;/ A jutro mam z tego spr i nie mam czasu juz próbowac bo cigle złe mi wychodzi to liczenie


Rozłóż wielomian na czynniki i znajdz jego pierwiastki
a)w(x)=7x⁴+14x³-21x²
b)w(x)=14x³-7x²+4x-2
c)w(x)=3x³+x² - 15x -5
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Rozkładanie wielomianu na czynniki

Post autor: Psiaczek »

Paatryshiaa pisze:Wiem że zadanie może wydawać sie łatwe ale ja w ogóle nie wiem jak to zrobić;/ A jutro mam z tego spr i nie mam czasu juz próbowac bo cigle złe mi wychodzi to liczenie


Rozłóż wielomian na czynniki i znajdz jego pierwiastki
a)w(x)=7x⁴+14x³-21x²
b)w(x)=14x³-7x²+4x-2
c)w(x)=3x³+x² - 15x -5
a) \(\displaystyle{ 7x^4+14x^3-21x^2=7x^2(x^2+2x-3)=7x^2(x-1)(x+3)}\)


b) \(\displaystyle{ 14x^3-7x^2+4x-2=7x^2(2x-1)+2(2x-1)=(2x-1)(7x^2+2)}\)


c) \(\displaystyle{ 3x^3+x^2-15x-5=x^2(3x+1)-5(3x+1)=(3x+1)(x^2-5)=
(3x+1)(x- \sqrt{5})(x+ \sqrt{5})}\)
ODPOWIEDZ