Dla jakich wartosci parametrów a i b wielomiany f i g sa równe.
f(x)=x⁴-3x²-4x+2
g(x)=x⁴-2ax²-(3+b)x+2
Równość wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 11 paź 2010, o 18:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krosno
- Hausa
- Użytkownik
- Posty: 448
- Rejestracja: 25 sty 2010, o 17:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szastarka
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 50 razy
Równość wielomianów
Musisz porównać odpowiednie współczynniki
Ogólny wzór tej funkcji to \(\displaystyle{ f(x)=ax^4+bx^3+cx^2+dx+e}\)
Wspólne (te same) wartości: \(\displaystyle{ a=1 , \ b=0, \ e=2}\)
Teraz trzeba porównać te w których są niewiadome
Z pierwszego równania \(\displaystyle{ c=-3}\), w drugim \(\displaystyle{ c=-2a}\), więc przyrównuje do siebie te wartości
\(\displaystyle{ -2a=-3 \\
a= \frac{3}{2}}\)
Analogicznie oblicz b
(a,b które trzeba obliczyc to nie te same liczby co współczynniki z tego ogólnego wzoru)
Ogólny wzór tej funkcji to \(\displaystyle{ f(x)=ax^4+bx^3+cx^2+dx+e}\)
Wspólne (te same) wartości: \(\displaystyle{ a=1 , \ b=0, \ e=2}\)
Teraz trzeba porównać te w których są niewiadome
Z pierwszego równania \(\displaystyle{ c=-3}\), w drugim \(\displaystyle{ c=-2a}\), więc przyrównuje do siebie te wartości
\(\displaystyle{ -2a=-3 \\
a= \frac{3}{2}}\)
Analogicznie oblicz b
(a,b które trzeba obliczyc to nie te same liczby co współczynniki z tego ogólnego wzoru)