Wielomiany : z góry przepraszam za sposób podania zadania ale nie potrafie jeszcze uzywać tego programu a teraz nie mam czasu aby sie tego nauczyc bo musze uczyć sie z matematyki;)Mógłby mi ktoś z was rozwiazać mi to zadanie?
zad1
Dany jest wielomian w(x)=3x- 2x³+ 2x²-4x+7
a) oblicz w(\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
b)sprawdz dla ktorej z liczb -2,-1,1 wartość wielomianu jest liczba podzielna przez 3
wielomiany podzielny przez 3
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 11 paź 2010, o 18:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krosno
- janka
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 28 lut 2011, o 00:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kluczbork
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
wielomiany podzielny przez 3
Czy na początku nie ma być \(\displaystyle{ 3x ^{4}}\)?
\(\displaystyle{ W(x)=3x ^{4}-2x ^{3} +2x ^{2} -4x+7}\)
\(\displaystyle{ W( \sqrt{2} )=3 \cdot 4+2 \cdot 2 \sqrt{2}+4-4 \sqrt{2}+7=23}\)
b)\(\displaystyle{ W(-2)=87}\)
\(\displaystyle{ W(-1)=18}\)-podzielna przez 3
\(\displaystyle{ W(3)=200}\)
\(\displaystyle{ W(x)=3x ^{4}-2x ^{3} +2x ^{2} -4x+7}\)
\(\displaystyle{ W( \sqrt{2} )=3 \cdot 4+2 \cdot 2 \sqrt{2}+4-4 \sqrt{2}+7=23}\)
b)\(\displaystyle{ W(-2)=87}\)
\(\displaystyle{ W(-1)=18}\)-podzielna przez 3
\(\displaystyle{ W(3)=200}\)