Rozkładanie wielomianów na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Tompo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 5 cze 2011, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 4 razy

Rozkładanie wielomianów na czynniki

Post autor: Tompo »

Rozłóż na czynniki wielomiany, stosując wzory skróconego mnożenia:
\(\displaystyle{ W(x)=1+6x+12x^{2}+8x^{3}}\)

Wytłumaczy ktoś łopatologicznie jak takie przykłady się robi?
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Rozkładanie wielomianów na czynniki

Post autor: aalmond »

Trzeba odpowiednio pogrupować.
Tompo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 5 cze 2011, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 4 razy

Rozkładanie wielomianów na czynniki

Post autor: Tompo »

Domyślam się... ale jak? Umiem podstawy niby ale nie wiem jak to zrobić
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Rozkładanie wielomianów na czynniki

Post autor: aalmond »

\(\displaystyle{ W(x)=1+8x^{3}+6x+12x^{2}}\)
i wzór na sumę sześcianów
Tompo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 5 cze 2011, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 4 razy

Rozkładanie wielomianów na czynniki

Post autor: Tompo »

Było by miło gdybyś mógł zastosować bo ja naprawdę nie wiem jak to zrobić
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Rozkładanie wielomianów na czynniki

Post autor: Mariusz M »

aalmond pisze:\(\displaystyle{ W(x)=1+8x^{3}+6x+12x^{2}}\)
i wzór na sumę sześcianów
raczej na sześcian sumy

\(\displaystyle{ W(x)=\left( 2x+1\right)^3}\)
ODPOWIEDZ