Równanie wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 5 cze 2011, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 4 razy
Równanie wielomianowe
\(\displaystyle{ (9x^{2}-16)(4x^{2}+8)(x^{3}-8)=0}\)
Jak to rozwiązać? W szczególności drugi i trzeci nawias.
Jak to rozwiązać? W szczególności drugi i trzeci nawias.
- cropp
- Użytkownik
- Posty: 152
- Rejestracja: 28 maja 2011, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 6 razy
Równanie wielomianowe
Drugi nawias przyrównaj do zera,możesz podzielić przez \(\displaystyle{ 4}\), i co widzisz?
Trzeci nawias również przyrównać do zera i możesz skorzystać ze wzoru na różnicę szcześcianów.
Trzeci nawias również przyrównać do zera i możesz skorzystać ze wzoru na różnicę szcześcianów.
- fanch
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Polski
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 82 razy
Równanie wielomianowe
wszystko ze wzorów skróconego mnożenia, pierwszy nawias ze wzoru na różnicę kwadratów, 2gi nawias się już nie rozkłada a trzeci ze wzoru na różnicę sześcianów.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 5 cze 2011, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 4 razy
Równanie wielomianowe
Dzięki, zajarzyłem.
b)\(\displaystyle{ x^{3}+9x^{2}+23x+15=0}\)
d)\(\displaystyle{ x^{4}+5x^{3}+4x^{2}-24x-23=0}\)
Jeszcze gdyby ktoś to mi pomógł rozwiązać było by miło
b)\(\displaystyle{ x^{3}+9x^{2}+23x+15=0}\)
d)\(\displaystyle{ x^{4}+5x^{3}+4x^{2}-24x-23=0}\)
Jeszcze gdyby ktoś to mi pomógł rozwiązać było by miło
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 5 cze 2011, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 4 razy
Równanie wielomianowe
Fakt, tak powinno być
d)\(\displaystyle{ x^{4}+5x^{3}+4x^{2}-24x-24=0}\)
Rzucisz pełne rozwiązanie? Ja sobie z analizuje i spróbuje sam dalej rozwiązywać.
d)\(\displaystyle{ x^{4}+5x^{3}+4x^{2}-24x-24=0}\)
Rzucisz pełne rozwiązanie? Ja sobie z analizuje i spróbuje sam dalej rozwiązywać.
- cropp
- Użytkownik
- Posty: 152
- Rejestracja: 28 maja 2011, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 6 razy
Równanie wielomianowe
Bierze wolny wyraz pierwszego wielomianu czyli \(\displaystyle{ 15}\) wypisujesz dzielniki tej liczby czyli \(\displaystyle{ 15,-15,5,-5,1,-1,3,-3}\) chyba czegoś nie pominełem i teraz wśród tych liczb szukasz pierwiastka ,każda liczbę podstawiasz za iks,która Ci da wartość równą \(\displaystyle{ 0}\) jest pierwiastkiem tego wielomianu.Póżniej bierzesz tą liczbę i korzystasz z twierdzenia bezout czyli dzielisz przez \(\displaystyle{ (x-r)}\) gdzie r-to ten pierwiastek,myślę że rozumiesz:P
-
- Użytkownik
- Posty: 16323
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3245 razy
Równanie wielomianowe
d)\(\displaystyle{ x^{4}+5x^{3}+4x^{2}-24x-24=0}\)
tu bym grupowała
\(\displaystyle{ x^2(x^{2}+5x+4)-24(x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ x^2(x+1)(x+4)-24(x+1)=0}\)
itd
tu bym grupowała
\(\displaystyle{ x^2(x^{2}+5x+4)-24(x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ x^2(x+1)(x+4)-24(x+1)=0}\)
itd