1)\(\displaystyle{ x^{3} - 11x^{2} - x +6}\)
2)\(\displaystyle{ 2x^{3} + 6x^{2} - 5x - 15}\)
Bardzo bym prosił o rozwiązanie tych dwóch przykładów, bo mam z nimi problem a chciałbym to zrozumieć.
Rozkład wielomianu na czynniki - przykład do rozwiązania
- cropp
- Użytkownik
- Posty: 152
- Rejestracja: 28 maja 2011, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 6 razy
Rozkład wielomianu na czynniki - przykład do rozwiązania
1)poszukaj pierwiastka tego równania w dzielnikach ostatniego wyrazu a poźniej skorzystaj z twierdzenia Bezout
2)musisz wyłączyć coś przed nawias,
2)musisz wyłączyć coś przed nawias,
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Rozkład wielomianu na czynniki - przykład do rozwiązania
1) podstaw
\(\displaystyle{ x=y+ \frac{11}{3}}\)
a następnie
\(\displaystyle{ y=u+v}\)
a powinieneś obniżyć stopień równania bez znajomości jednego z pierwiastków
\(\displaystyle{ x=y+ \frac{11}{3}}\)
a następnie
\(\displaystyle{ y=u+v}\)
a powinieneś obniżyć stopień równania bez znajomości jednego z pierwiastków
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Rozkład wielomianu na czynniki - przykład do rozwiązania
anna_, jak zastosuje podstawienia jakie mu wskazałem
to mu wyjdzie
Bez zespolonych się nie obejdzie
Pierwiastki są wyrażone za pomocą funkcyj trygonometrycznych
Po zastosowaniu wymienionych przeze mnie podstawień
pogrupuje to co otrzyma i utworzy układ równań który
będzie przypominał wzory Viete'a równania kwadratowego
Na podstawie wzorów Viete'a ułoży równanie kwadratowe
które w tym przykładzie będzie miało pierwiastki zespolone
Korzystając z działań na liczbach zespolonych (między innymi ze wzoru de Moivre) otrzyma pierwiastki
równania trzeciego stopnia wyrażone za pomocą funkcyj trygonometrycznych
W drugim równaniu z grupowaniem wyrazów będzie najmniej roboty
tak jak zasugerował to mój poprzednik
anna_, znasz jakiś sposób (bez korzystania z zespolonych)
na wykazanie że przypadek nieprzywiedlny (casus irreducibilis)
może być wyrażony za pomocą funkcyj trygonometrycznych
to mu wyjdzie
Bez zespolonych się nie obejdzie
Pierwiastki są wyrażone za pomocą funkcyj trygonometrycznych
Po zastosowaniu wymienionych przeze mnie podstawień
pogrupuje to co otrzyma i utworzy układ równań który
będzie przypominał wzory Viete'a równania kwadratowego
Na podstawie wzorów Viete'a ułoży równanie kwadratowe
które w tym przykładzie będzie miało pierwiastki zespolone
Korzystając z działań na liczbach zespolonych (między innymi ze wzoru de Moivre) otrzyma pierwiastki
równania trzeciego stopnia wyrażone za pomocą funkcyj trygonometrycznych
W drugim równaniu z grupowaniem wyrazów będzie najmniej roboty
tak jak zasugerował to mój poprzednik
anna_, znasz jakiś sposób (bez korzystania z zespolonych)
na wykazanie że przypadek nieprzywiedlny (casus irreducibilis)
może być wyrażony za pomocą funkcyj trygonometrycznych