Wyznacz wartość a,b,c

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Sandacz89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 13 paź 2008, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pruszków
Podziękował: 33 razy

Wyznacz wartość a,b,c

Post autor: Sandacz89 »

Wyznacz wartość a,b,c tak , aby \(\displaystyle{ W(x) - F(x)=H(x)}\) jeśli\(\displaystyle{ W(x)=x ^{3} +ax ^{2}+3x+1, F(x) = 2x ^{2}+bx-4, H(x)=x ^{3} -7x ^{2} +8x+5}\)
Awatar użytkownika
zidan3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lbn
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 112 razy

Wyznacz wartość a,b,c

Post autor: zidan3 »

W czym problem?
Zrob \(\displaystyle{ W(x)-F(x)}\)
i pozniej współczynniki przy poszczególnych potęgach muszą być takie same jak w \(\displaystyle{ H(x)}\)
ODPOWIEDZ