Dzielenie wielomianów, rozkładanie na czynniki etc
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 5 cze 2011, o 10:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 4 razy
Dzielenie wielomianów, rozkładanie na czynniki etc
Potrzebuję pomocy z następującymi zadaniami:
Zad 1. Wyznacz A.
\(\displaystyle{ W(x)= 2x^{3}+ax^{2}-7x+13, W(-2)=-5}\)
Zad 2. Oblicz.
\(\displaystyle{ (3–2x^{2})^{3}}\)
Zad 3. Wyznacz a,b.
\(\displaystyle{ W(x)= (5–2x)(x^{2}+3x) i P(x)=ax^{3}+bx^{2}+15x W(x)=P(x)}\)
Zad 4. Podziel wielomian.
\(\displaystyle{ (x^{3}–6x^{2}+7x–3):(x–2)}\)
Zad 5.
Liczba x=2 jest pierwiastkiem wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=x^{3}–5x^{2}+2x+8.}\)
Oblicz pozostałe pierwiastki.
Zad 6.
Oblicz pierwiastki wielomianu.
\(\displaystyle{ W(x)=(4x^{2}–25)(x^{2}+8x+16)}\)
Zad 7.
Rozłóż wielomiany na czynniki:
\(\displaystyle{ a)W(x)=48+16x–3x^{2}–x^{3}}\)
\(\displaystyle{ b) 2x^{3}+54}\)
Zad 1. Wyznacz A.
\(\displaystyle{ W(x)= 2x^{3}+ax^{2}-7x+13, W(-2)=-5}\)
Zad 2. Oblicz.
\(\displaystyle{ (3–2x^{2})^{3}}\)
Zad 3. Wyznacz a,b.
\(\displaystyle{ W(x)= (5–2x)(x^{2}+3x) i P(x)=ax^{3}+bx^{2}+15x W(x)=P(x)}\)
Zad 4. Podziel wielomian.
\(\displaystyle{ (x^{3}–6x^{2}+7x–3):(x–2)}\)
Zad 5.
Liczba x=2 jest pierwiastkiem wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=x^{3}–5x^{2}+2x+8.}\)
Oblicz pozostałe pierwiastki.
Zad 6.
Oblicz pierwiastki wielomianu.
\(\displaystyle{ W(x)=(4x^{2}–25)(x^{2}+8x+16)}\)
Zad 7.
Rozłóż wielomiany na czynniki:
\(\displaystyle{ a)W(x)=48+16x–3x^{2}–x^{3}}\)
\(\displaystyle{ b) 2x^{3}+54}\)
Ostatnio zmieniony 5 cze 2011, o 15:45 przez Merol93, łącznie zmieniany 3 razy.
- cropp
- Użytkownik
- Posty: 152
- Rejestracja: 28 maja 2011, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 6 razy
Dzielenie wielomianów, rozkładanie na czynniki etc
Zad1.
Podstaw za \(\displaystyle{ x}\) liczbę \(\displaystyle{ -2}\) i przyrównaj do \(\displaystyle{ -5}\) dostaniesz równanie liniowe z jedną niewiadomą.
Zad2
Wzór na różnice sześcianu
Zad4
Zapoznaj się z algorytmem dzielenia wielomianów
Zad5
Twierdzenie Bezout+dzielenie wielomianów
Zad6
Każdy nawias osobno przyrównaj do zera
Zad 7
b)podziel przez dwa i uprości się i zastosuj wzór na sumę sześcianów.
a)chyba zgubiłeś kwadrat,ale będzie to rozkład na czynniki
Podstaw za \(\displaystyle{ x}\) liczbę \(\displaystyle{ -2}\) i przyrównaj do \(\displaystyle{ -5}\) dostaniesz równanie liniowe z jedną niewiadomą.
Zad2
Wzór na różnice sześcianu
Zad4
Zapoznaj się z algorytmem dzielenia wielomianów
Zad5
Twierdzenie Bezout+dzielenie wielomianów
Zad6
Każdy nawias osobno przyrównaj do zera
Zad 7
b)podziel przez dwa i uprości się i zastosuj wzór na sumę sześcianów.
a)chyba zgubiłeś kwadrat,ale będzie to rozkład na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 5 cze 2011, o 10:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 4 razy
Dzielenie wielomianów, rozkładanie na czynniki etc
Dziękuję za szybką odpowiedź. Poprawiłem zadanie 7. A więc tak:
Zad 1.
\(\displaystyle{ W(x)=2x^{3} + ax^{2} – 7x + 13. W(–2)=–5}\)
\(\displaystyle{ W(-2)=2 \cdot (-2)^{3}+a(-2)^{2}-7(-2)+13}\)
\(\displaystyle{ W(-2)=-16+4a+14+13}\)
\(\displaystyle{ -4a=-16+14+13}\)
\(\displaystyle{ -4a=11/:-4}\)
\(\displaystyle{ a=2 \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ a \neq -5}\)
Dobrze to rozwiązałem?
Zad 2.
\(\displaystyle{ (3–2x^{2{)^{3}}\)
\(\displaystyle{ Wzor: (a - b)^{3} = a^{3} - 3a^{2}b + 3ab^{2} - b^{3}}\)
\(\displaystyle{ 3^{3}-3 \cdot 3^{2} \cdot 2x^{2}+3 \cdot 3 \cdot (2x2)^{2}-(2x2)^{3}}\)
\(\displaystyle{ 9-27 \cdot 2x^{2}+9 \cdot 2x^{4}-2x^{5}}\)
\(\displaystyle{ 9-54x^{2}+18x^{4}-2x^{5}}\)
Zad 4.
Rozwiązałem.
Wyszło \(\displaystyle{ x^{2}-4x.}\)
Możliwe, że wynik jest błędny, popracuję nad tym.
Zad 5.
Nie rozumiem jak zrobić to zadanie.
Zad 6.
\(\displaystyle{ W(x)=(4x^{2}–25)(x^{2}+8x+16)}\)
\(\displaystyle{ (4x^{2}–25) = 0 \vee (x^{2}+8x+16) = 0}\)
Co dalej?
Zad 1.
\(\displaystyle{ W(x)=2x^{3} + ax^{2} – 7x + 13. W(–2)=–5}\)
\(\displaystyle{ W(-2)=2 \cdot (-2)^{3}+a(-2)^{2}-7(-2)+13}\)
\(\displaystyle{ W(-2)=-16+4a+14+13}\)
\(\displaystyle{ -4a=-16+14+13}\)
\(\displaystyle{ -4a=11/:-4}\)
\(\displaystyle{ a=2 \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ a \neq -5}\)
Dobrze to rozwiązałem?
Zad 2.
\(\displaystyle{ (3–2x^{2{)^{3}}\)
\(\displaystyle{ Wzor: (a - b)^{3} = a^{3} - 3a^{2}b + 3ab^{2} - b^{3}}\)
\(\displaystyle{ 3^{3}-3 \cdot 3^{2} \cdot 2x^{2}+3 \cdot 3 \cdot (2x2)^{2}-(2x2)^{3}}\)
\(\displaystyle{ 9-27 \cdot 2x^{2}+9 \cdot 2x^{4}-2x^{5}}\)
\(\displaystyle{ 9-54x^{2}+18x^{4}-2x^{5}}\)
Zad 4.
Rozwiązałem.
Wyszło \(\displaystyle{ x^{2}-4x.}\)
Możliwe, że wynik jest błędny, popracuję nad tym.
Zad 5.
Nie rozumiem jak zrobić to zadanie.
Zad 6.
\(\displaystyle{ W(x)=(4x^{2}–25)(x^{2}+8x+16)}\)
\(\displaystyle{ (4x^{2}–25) = 0 \vee (x^{2}+8x+16) = 0}\)
Co dalej?
- cropp
- Użytkownik
- Posty: 152
- Rejestracja: 28 maja 2011, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 6 razy
Dzielenie wielomianów, rozkładanie na czynniki etc
Zad1.Coś źle policzyłeś spróbuj jeszcze raz,mi wyszło: \(\displaystyle{ a=4}\)
Zad4.Do sprawdzenia dzielenia polecam kalkulator: ... iew&id=298
Zad5.Liczba a jest pierwiastkiem wielomianu p, tzn. dwumian x − a dzieli bez reszty wielomian p, wtedy i tylko wtedy, gdy a jest miejscem zerowym funkcji wielomianowej p, czyli p(a) = 0.
Krótko mówiąc musisz podzielić ten wielomian przez : \(\displaystyle{ (x-2)}\)
Zad6.Pierwszy nawias,równanie kwadratowe delta i wio,drugi nawias również równanie kwadratowe,ale możesz to zwinąć na sumę kwadratu.
Spróbuj skorzystać z tych wskazówek.
Zad4.Do sprawdzenia dzielenia polecam kalkulator: ... iew&id=298
Zad5.Liczba a jest pierwiastkiem wielomianu p, tzn. dwumian x − a dzieli bez reszty wielomian p, wtedy i tylko wtedy, gdy a jest miejscem zerowym funkcji wielomianowej p, czyli p(a) = 0.
Krótko mówiąc musisz podzielić ten wielomian przez : \(\displaystyle{ (x-2)}\)
Zad6.Pierwszy nawias,równanie kwadratowe delta i wio,drugi nawias również równanie kwadratowe,ale możesz to zwinąć na sumę kwadratu.
Spróbuj skorzystać z tych wskazówek.
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 5 cze 2011, o 10:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 4 razy
Dzielenie wielomianów, rozkładanie na czynniki etc
Zad 1. Możesz mi powiedzieć gdzie popełniłem błąd? Nie mogę się go doszukać, niestety.
Zad 2. Czy rozwiązałem je poprawnie?
Zad 4. Dzięki, wykonałem poprawnie.
Zad 5. Wynik to: \(\displaystyle{ x^{2}-3x-4}\). Co dalej?
Zad 2. Czy rozwiązałem je poprawnie?
Zad 4. Dzięki, wykonałem poprawnie.
Zad 5. Wynik to: \(\displaystyle{ x^{2}-3x-4}\). Co dalej?
- cropp
- Użytkownik
- Posty: 152
- Rejestracja: 28 maja 2011, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 6 razy
Dzielenie wielomianów, rozkładanie na czynniki etc
1.Przyrównałeś to wszystko do \(\displaystyle{ -5}\) ? i liczba przy zmiennej \(\displaystyle{ a}\) zgubiłeś znak powinno być \(\displaystyle{ -4a}\)
2.Mi wyszło \(\displaystyle{ -8x^6+36x^4-54x^2+27}\) Pilnuj się na znakach,potęgach itp.
5.Teraz ten wielomian możesz przedstawić w tej postaci: \(\displaystyle{ (x-2)(x^2-3x-4)}\) Każdy z nawiasów przyrównaj do \(\displaystyle{ 0}\) Pierwszy nawias masz równanie liniowe a w drugim kwadratowe.Rozwiąż
2.Mi wyszło \(\displaystyle{ -8x^6+36x^4-54x^2+27}\) Pilnuj się na znakach,potęgach itp.
5.Teraz ten wielomian możesz przedstawić w tej postaci: \(\displaystyle{ (x-2)(x^2-3x-4)}\) Każdy z nawiasów przyrównaj do \(\displaystyle{ 0}\) Pierwszy nawias masz równanie liniowe a w drugim kwadratowe.Rozwiąż
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 5 cze 2011, o 10:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 4 razy
Dzielenie wielomianów, rozkładanie na czynniki etc
Zad 1. Niestety nie wiem jak to przyrównać...
Zad 6. \(\displaystyle{ W(x)=(4x^{2}–25)(x^{2}+8x+16)}\)
\(\displaystyle{ \wedge = b^{2} - 4ac}\)
\(\displaystyle{ a=4 b=25 c=0, tak?}\)
Zad 6. \(\displaystyle{ W(x)=(4x^{2}–25)(x^{2}+8x+16)}\)
\(\displaystyle{ \wedge = b^{2} - 4ac}\)
\(\displaystyle{ a=4 b=25 c=0, tak?}\)
Ostatnio zmieniony 5 cze 2011, o 12:50 przez Merol93, łącznie zmieniany 1 raz.
- cropp
- Użytkownik
- Posty: 152
- Rejestracja: 28 maja 2011, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 6 razy
Dzielenie wielomianów, rozkładanie na czynniki etc
Zad1.
\(\displaystyle{ 2 \cdot (-2)^3+a \cdot (-2)^2-7 \cdot (-2)+13=-5}\)
\(\displaystyle{ -16-4a+14+13=-5}\)
\(\displaystyle{ -16-4a+27=-5}\)
\(\displaystyle{ 11-4a=-5}\)
\(\displaystyle{ -4a=-5-11}\)
\(\displaystyle{ -4a=-16}\)
\(\displaystyle{ a=4}\)
Zad6.
Współczynniki pierwszego nawiasu nawiasu ok.
\(\displaystyle{ 2 \cdot (-2)^3+a \cdot (-2)^2-7 \cdot (-2)+13=-5}\)
\(\displaystyle{ -16-4a+14+13=-5}\)
\(\displaystyle{ -16-4a+27=-5}\)
\(\displaystyle{ 11-4a=-5}\)
\(\displaystyle{ -4a=-5-11}\)
\(\displaystyle{ -4a=-16}\)
\(\displaystyle{ a=4}\)
Zad6.
Współczynniki pierwszego nawiasu nawiasu ok.
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 5 cze 2011, o 10:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 4 razy
Dzielenie wielomianów, rozkładanie na czynniki etc
Zad 1. Czemu zmieniasz znak przy a?\(\displaystyle{ -2^{2}=+4}\)
Zad 2. Liczę i liczę i nie wychodzi mi tak jak u Ciebie... U mnie wynik po poprawkach to:
\(\displaystyle{ 9-54x^{2}+36x^{4}-2x^{6}}\)
Zad 5. Pomnożyłem jeden nawias przez drugi i wyszło mi: \(\displaystyle{ x^{3}-4x-2x^{2}+8}\)
O to chodziło?
Zad 2. Liczę i liczę i nie wychodzi mi tak jak u Ciebie... U mnie wynik po poprawkach to:
\(\displaystyle{ 9-54x^{2}+36x^{4}-2x^{6}}\)
Zad 5. Pomnożyłem jeden nawias przez drugi i wyszło mi: \(\displaystyle{ x^{3}-4x-2x^{2}+8}\)
O to chodziło?
- cropp
- Użytkownik
- Posty: 152
- Rejestracja: 28 maja 2011, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 6 razy
Dzielenie wielomianów, rozkładanie na czynniki etc
w zad 5 po co mnożyłeś ? Przyrównaj nawiasy do zera w celu obliczenia pierwiastków tego równania.Będziesz miał równanie kwadratowe i liniowe.
w zad 1.umiesz potęgi ? jeśli nie to się lepiej naucz bo to są podstawy.w zad 2 również pewnie się wykładasz na potęgach...
w zad 1.umiesz potęgi ? jeśli nie to się lepiej naucz bo to są podstawy.w zad 2 również pewnie się wykładasz na potęgach...
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 5 cze 2011, o 10:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 4 razy
Dzielenie wielomianów, rozkładanie na czynniki etc
Zad 6.
\(\displaystyle{ 4x^{2}-25}\)
\(\displaystyle{ \wedge = b^{2}-4ac}\)
\(\displaystyle{ \wedge = 625}\)
Tak?
Zad 5.
\(\displaystyle{ x-2=0 \vee x^{2}-3x-4 = 0}\)
\(\displaystyle{ x_1={2}}\)
\(\displaystyle{ x_2={4}}\)
To są te pierwiastki wielomianów?
\(\displaystyle{ 4x^{2}-25}\)
\(\displaystyle{ \wedge = b^{2}-4ac}\)
\(\displaystyle{ \wedge = 625}\)
Tak?
Zad 5.
\(\displaystyle{ x-2=0 \vee x^{2}-3x-4 = 0}\)
\(\displaystyle{ x_1={2}}\)
\(\displaystyle{ x_2={4}}\)
To są te pierwiastki wielomianów?
- cropp
- Użytkownik
- Posty: 152
- Rejestracja: 28 maja 2011, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 6 razy
Dzielenie wielomianów, rozkładanie na czynniki etc
w zad6 obliczyłeś tylko delte,musisz ją spierwiastkować i obliczyć miejsca zerowe.
zad 5.możesz sam sobie sprawdzić,podstawić za x np \(\displaystyle{ x=4}\) wartość jaką musisz otrzymać to \(\displaystyle{ 0}\)
zad 5.możesz sam sobie sprawdzić,podstawić za x np \(\displaystyle{ x=4}\) wartość jaką musisz otrzymać to \(\displaystyle{ 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 5 cze 2011, o 10:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 4 razy
Dzielenie wielomianów, rozkładanie na czynniki etc
Podsumowując 1, 2, 4, 5 dam radę rozwiązać. Możesz mi wytłumaczyć jak rozwiązać 3 i 7a?
6.
\(\displaystyle{ \wedge = 25}\)
\(\displaystyle{ Druga delta = (x^{2}+8x+16) = 0}\)
\(\displaystyle{ \wedge = b^{2} - 4ac}\)
\(\displaystyle{ \wedge = 8x^{2} - 4 \cdot x^{2} \cdot 16}\)
\(\displaystyle{ \wedge = 56x^{2}}\)
Co dalej z zadaniem 6?
6.
\(\displaystyle{ \wedge = 25}\)
\(\displaystyle{ Druga delta = (x^{2}+8x+16) = 0}\)
\(\displaystyle{ \wedge = b^{2} - 4ac}\)
\(\displaystyle{ \wedge = 8x^{2} - 4 \cdot x^{2} \cdot 16}\)
\(\displaystyle{ \wedge = 56x^{2}}\)
Co dalej z zadaniem 6?
- cropp
- Użytkownik
- Posty: 152
- Rejestracja: 28 maja 2011, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 6 razy
Dzielenie wielomianów, rozkładanie na czynniki etc
3. wielomian\(\displaystyle{ W(x)}\) wymnóż nawias przez nawias dostaniesz wielomian.Skoro wielomiany są równe \(\displaystyle{ W(x)=P(x)}\) mają równe współczynniki,stopnie itp czyli z pierwszego wielomianu przepiszesz a i b
6.Proszę zapoznać się z tym bo widzę że masz problem z równaniami kwadratowymi 235861.htm#p878195
7.Musisz coś wyłączyć przed nawias a później to zwinąć.
6.Proszę zapoznać się z tym bo widzę że masz problem z równaniami kwadratowymi 235861.htm#p878195
7.Musisz coś wyłączyć przed nawias a później to zwinąć.
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 5 cze 2011, o 10:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 4 razy
Dzielenie wielomianów, rozkładanie na czynniki etc
3.
\(\displaystyle{ W(x)= (5–2x)(x^{2}+3x)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=5x^{2}+15x-2x^{3}+6x^{2}}\)
\(\displaystyle{ W(x)=-2x^{3}+11x^{2}+15x}\)
\(\displaystyle{ P(x)=ax^{3}+bx^{2}+15x}\)
Co dalej?
6. Nadal nie rozumiem. Mógłbyś zrobić ten przykład pisząc przy każdej linijce czemu co jak wychodzi? Lub przynajmniej rozwiązać to za mnie, a ja postaram się to przeanalizować?
7.
a) \(\displaystyle{ W(x)=48+16–3x–x^{3}}\)
\(\displaystyle{ 16(3+1)-x(3-1)}\)
Tak? Co dalej?
\(\displaystyle{ W(x)= (5–2x)(x^{2}+3x)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=5x^{2}+15x-2x^{3}+6x^{2}}\)
\(\displaystyle{ W(x)=-2x^{3}+11x^{2}+15x}\)
\(\displaystyle{ P(x)=ax^{3}+bx^{2}+15x}\)
Co dalej?
6. Nadal nie rozumiem. Mógłbyś zrobić ten przykład pisząc przy każdej linijce czemu co jak wychodzi? Lub przynajmniej rozwiązać to za mnie, a ja postaram się to przeanalizować?
7.
a) \(\displaystyle{ W(x)=48+16–3x–x^{3}}\)
\(\displaystyle{ 16(3+1)-x(3-1)}\)
Tak? Co dalej?