Rozkład wielomianu na czynniki.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Vozone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Rozkład wielomianu na czynniki.

Post autor: Vozone »

Witam, potrzebuje pomocy z rozłożeniem dwóch wielomianów na czynniki:

a.) \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}+2x^{2}-7x+4}\)
b.) \(\displaystyle{ W(x)=3x^{3}+13x^{2}+7x+1}\)

Będę bardzo wdzięczny za pomoc, pozdrawiam.
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Rozkład wielomianu na czynniki.

Post autor: alfgordon »

a) jednym z miejsc zerowych jest dla \(\displaystyle{ x=1}\)
teraz możesz podzielić ten wielomian przez: \(\displaystyle{ x-1}\) np. Hornerem
pawelsuz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 569
Rejestracja: 15 gru 2008, o 18:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BK
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 40 razy

Rozkład wielomianu na czynniki.

Post autor: pawelsuz »

b) pierwiastkiem jest \(\displaystyle{ - \frac{1}{3}}\) i analogicznie
Vozone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Rozkład wielomianu na czynniki.

Post autor: Vozone »

A czy nie można zrobić tego twierdzeniem Bézouta, dzieląc wyraz wolny przez jego dzielniki całkowite?
Czego mam użyć w tym zadaniu, jakich metod?
pawelsuz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 569
Rejestracja: 15 gru 2008, o 18:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BK
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 40 razy

Rozkład wielomianu na czynniki.

Post autor: pawelsuz »

No a my to niby nie korzystamy z Bezouta?
Vozone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Rozkład wielomianu na czynniki.

Post autor: Vozone »

W przykładzie b.) dzielnikami wyrazu wolnego są \(\displaystyle{ 1, -1}\), więc nie rozumie skąd się wzięło to \(\displaystyle{ -\frac{1}{3}}\)?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rozkład wielomianu na czynniki.

Post autor: piasek101 »

Poczytaj tw o pierwiastku wymiernym wielomianu.
ODPOWIEDZ