Kilka zadań [WIELOMIANY]
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 27 paź 2009, o 14:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wszedzie
- Podziękował: 14 razy
Kilka zadań [WIELOMIANY]
Witam bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych 3 zadań
Zadania te mam oddać w poniedziałek więc proszę o szybką pomoc
zad 1.
Dla \(\displaystyle{ x\neq 3}\) i x \(\displaystyle{ \neq -3}\) ulamek \(\displaystyle{ \frac{x ^{2}-4x+3}{x ^{2}-9}}\) przyjmuje postać:
zad 2.
Liczba rozwiązań równania \(\displaystyle{ \frac{x-3}{(x+2)(5-x)x}}\)=0 czyli po prostu ile rozwiązan ma ten przykład
zad 3.
W wyniku rozszerzenia ułamka \(\displaystyle{ \frac{2}{x}}\) do ulamka o mianowniki \(\displaystyle{ x ^{2}}\) -2x otrzymujemy ułamek
Zadania te mam oddać w poniedziałek więc proszę o szybką pomoc
zad 1.
Dla \(\displaystyle{ x\neq 3}\) i x \(\displaystyle{ \neq -3}\) ulamek \(\displaystyle{ \frac{x ^{2}-4x+3}{x ^{2}-9}}\) przyjmuje postać:
zad 2.
Liczba rozwiązań równania \(\displaystyle{ \frac{x-3}{(x+2)(5-x)x}}\)=0 czyli po prostu ile rozwiązan ma ten przykład
zad 3.
W wyniku rozszerzenia ułamka \(\displaystyle{ \frac{2}{x}}\) do ulamka o mianowniki \(\displaystyle{ x ^{2}}\) -2x otrzymujemy ułamek
Ostatnio zmieniony 5 cze 2011, o 11:07 przez Interp, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 569
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 18:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BK
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 40 razy
Kilka zadań [WIELOMIANY]
1) chyba mialo byc \(\displaystyle{ x\neq 3}\) i \(\displaystyle{ x\neq -3}\). Rozłóż licznik i mianownik na czynniki.
2) ułamek jest zerem gdy licznik jest zerem
3) licznik i mianownik ułamka \(\displaystyle{ \frac{2}{x}}\) pomnóż przez \(\displaystyle{ x-2}\)
2) ułamek jest zerem gdy licznik jest zerem
3) licznik i mianownik ułamka \(\displaystyle{ \frac{2}{x}}\) pomnóż przez \(\displaystyle{ x-2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 27 paź 2009, o 14:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wszedzie
- Podziękował: 14 razy
Kilka zadań [WIELOMIANY]
1. no własnie nie ma byc tak jak jest ;/ dol to będzie (x+3)(x-3) a góra to hmm tu problem ;/
2. czyli x-3 \(\displaystyle{ \neq}\)x to x= -3 i mamy 1 rozwiązanie tak ?
3. wynik 2x-4 tak ?
2. czyli x-3 \(\displaystyle{ \neq}\)x to x= -3 i mamy 1 rozwiązanie tak ?
3. wynik 2x-4 tak ?
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Kilka zadań [WIELOMIANY]
1) powtarzam ten ułamek ma sens dla \(\displaystyle{ x\neq 3}\) oraz \(\displaystyle{ x\neq -3}\), zatem masz zadanie które jest w zasadzie bez sensu.
2) Tak jedno; ale z tego co pisał przedmówca
3) nie - bo wynikiem jest ułamek (taki z widoczną kreską).
2) Tak jedno; ale z tego co pisał przedmówca
3) nie - bo wynikiem jest ułamek (taki z widoczną kreską).
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 27 paź 2009, o 14:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wszedzie
- Podziękował: 14 razy
Kilka zadań [WIELOMIANY]
hmm to pani sie cos pomyliło z maty ;/ a jak by było tak jak mowisz to jak to zrobic ?
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 27 paź 2009, o 14:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wszedzie
- Podziękował: 14 razy
Kilka zadań [WIELOMIANY]
hmm to pani sie cos pomyliło z maty ;/ a jak by było tak jak mowisz to jak to zrobic ?
1. licznik z delty tylko czy musze to rozłożyć najpierw ? jeśli tak to jak ? ;/
zad3.
\(\displaystyle{ \frac{2x-4}{x}}\) ??
1. licznik z delty tylko czy musze to rozłożyć najpierw ? jeśli tak to jak ? ;/
zad3.
\(\displaystyle{ \frac{2x-4}{x}}\) ??
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 27 paź 2009, o 14:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wszedzie
- Podziękował: 14 razy
Kilka zadań [WIELOMIANY]
czyli będzie tak x+3 \(\displaystyle{ \neq0}\) to x \(\displaystyle{ \neq -3}\)
potem x \(\displaystyle{ \neq 0}\)
x+5 \(\displaystyle{ \neq 0}\)
i teraz 2-x \(\displaystyle{ \neq 0}\) to przeniose i mam -x \(\displaystyle{ \neq}\)2 cos z tym zrobić ?
a jak zacząc zadanie 1 wiem ze dol musze rozłożyć i góre ale nie wiem jak góre pomożesz ?
potem x \(\displaystyle{ \neq 0}\)
x+5 \(\displaystyle{ \neq 0}\)
i teraz 2-x \(\displaystyle{ \neq 0}\) to przeniose i mam -x \(\displaystyle{ \neq}\)2 cos z tym zrobić ?
a jak zacząc zadanie 1 wiem ze dol musze rozłożyć i góre ale nie wiem jak góre pomożesz ?
- cropp
- Użytkownik
- Posty: 152
- Rejestracja: 28 maja 2011, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 6 razy
Kilka zadań [WIELOMIANY]
Masz tak:\(\displaystyle{ \frac{x-3}{(x+2)(5-x)x}}\)
1.Dziedzina:
\(\displaystyle{ (x+2)(5-x)x \neq 0}\)
\(\displaystyle{ x \neq -2 \vee x \neq 5 \vee x \neq 0}\)
\(\displaystyle{ D=R \setminus \left\{ -2,0,5\right\}}\)
2.Rozwiązuje równanie.
Po prawej stronie mam zero więc przyrównuje tylko licznik do zera \(\displaystyle{ x-3=0}\)
Rozwiąż to równanie, i sprawdź jak rozwiążesz czy ta liczba należy do dziedziny.
1.Dziedzina:
\(\displaystyle{ (x+2)(5-x)x \neq 0}\)
\(\displaystyle{ x \neq -2 \vee x \neq 5 \vee x \neq 0}\)
\(\displaystyle{ D=R \setminus \left\{ -2,0,5\right\}}\)
2.Rozwiązuje równanie.
Po prawej stronie mam zero więc przyrównuje tylko licznik do zera \(\displaystyle{ x-3=0}\)
Rozwiąż to równanie, i sprawdź jak rozwiążesz czy ta liczba należy do dziedziny.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 27 paź 2009, o 14:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wszedzie
- Podziękował: 14 razy
Kilka zadań [WIELOMIANY]
wyszlo że ma 1 rozwiązanie x \(\displaystyle{ \neq 0}\) i co dalej z tym zrobić ?
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 27 paź 2009, o 14:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wszedzie
- Podziękował: 14 razy
Kilka zadań [WIELOMIANY]
ahano tak moj bład przy przepisywaniu bo miao być x+3 ;/ to będziie x \(\displaystyle{ \neq -3}\)i jest sprzecznośc czyli jedynym rozwiązaniem jest x \(\displaystyle{ \neq}\)0 tak ?
Od nowa zad 3.
Liczba rozwiązań równania \(\displaystyle{ \frac{x+3}{(x+2)(5-x)x}}\)=0 czyli po prostu ile rozwiązan ma ten przykład
proszę o rozwiązanie.
Od nowa zad 3.
Liczba rozwiązań równania \(\displaystyle{ \frac{x+3}{(x+2)(5-x)x}}\)=0 czyli po prostu ile rozwiązan ma ten przykład
proszę o rozwiązanie.