a)znajdź wartość wspólczynnika b, dla której rozwiązania x1 i x2 równania x^2+bx+14=0 spełniają warunek X1^2 * X2=28 ( x1^2 to jest iks jeden do kwadratu)
b)Znajdź wartość współczynnika c, dla której rozwiązania równania x^2-3x+c=0 spełniają warunek
3x1+5x2 ( trzy iks jeden......pięć iks dwa)
prosze o pomoc
zadanie
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 4 gru 2006, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 17 razy
zadanie
a)
\(\displaystyle{ x^{2}+bx+14=0\\
x^{2}_{1}*x_{2}=28\\
x_{1}*x_{1}*x_{2}=28}\)
ze wzorow wieta
\(\displaystyle{ 14x_{1}=28\\
x_{1}=2\\
x_{2}=7}\)
wiec mamy pierwiastki wielomianu, znow mozna skorzytac ze wzorow wieta:
\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}=\frac{-b}{a}\\
x_{1}+x_{2}=-b\\
b=-9}\)
b) podaj warunek:D
\(\displaystyle{ x^{2}+bx+14=0\\
x^{2}_{1}*x_{2}=28\\
x_{1}*x_{1}*x_{2}=28}\)
ze wzorow wieta
\(\displaystyle{ 14x_{1}=28\\
x_{1}=2\\
x_{2}=7}\)
wiec mamy pierwiastki wielomianu, znow mozna skorzytac ze wzorow wieta:
\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}=\frac{-b}{a}\\
x_{1}+x_{2}=-b\\
b=-9}\)
b) podaj warunek:D
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
zadanie
ok
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}x_{1}+x_{2}=3\\3x_{1}+5x_{2}=5\end{array}}\)
liczymy....
i wychodzi:
\(\displaystyle{ x_{1}=5}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=-2}\)
\(\displaystyle{ x_{1}x_{2}=c}\)
c=-10
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}x_{1}+x_{2}=3\\3x_{1}+5x_{2}=5\end{array}}\)
liczymy....
i wychodzi:
\(\displaystyle{ x_{1}=5}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=-2}\)
\(\displaystyle{ x_{1}x_{2}=c}\)
c=-10
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 18 paź 2006, o 18:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ok
- Podziękował: 2 razy
zadanie
ok moge jeszcze kolejne zadanka??
Zad
Każde z równań w tym zadaniu ma dwa rozwiązania, które są liczbami całkowitymi. Wykaż że:
a) przynajmniej jedno z rozwiązań równania \(\displaystyle{ x^{2}-4187x+37782=0}\) jest liczbą podzielną przez \(\displaystyle{ 3}\)
b) żadne z rozwiązań równania \(\displaystyle{ x^{2}+43657x-707874398=0}\) nie dizeli się przez \(\displaystyle{ 5}\)
[ Dodano: 7 Styczeń 2007, 23:57 ]
i ostatnie
Zad:
Równanie \(\displaystyle{ x^{2}+bx+c=0}\) gdzie \(\displaystyle{ c}\) jest liczbą pierwszą ma dwa rozwiązania całkowite?? Wykaż że jednym z tych rozwiązań jest liczba\(\displaystyle{ c}\) lub liczba \(\displaystyle{ -c}\).
Treź jest dokładnie przepisana nic nie przekręciłem
Zad
Każde z równań w tym zadaniu ma dwa rozwiązania, które są liczbami całkowitymi. Wykaż że:
a) przynajmniej jedno z rozwiązań równania \(\displaystyle{ x^{2}-4187x+37782=0}\) jest liczbą podzielną przez \(\displaystyle{ 3}\)
b) żadne z rozwiązań równania \(\displaystyle{ x^{2}+43657x-707874398=0}\) nie dizeli się przez \(\displaystyle{ 5}\)
[ Dodano: 7 Styczeń 2007, 23:57 ]
i ostatnie
Zad:
Równanie \(\displaystyle{ x^{2}+bx+c=0}\) gdzie \(\displaystyle{ c}\) jest liczbą pierwszą ma dwa rozwiązania całkowite?? Wykaż że jednym z tych rozwiązań jest liczba\(\displaystyle{ c}\) lub liczba \(\displaystyle{ -c}\).
Treź jest dokładnie przepisana nic nie przekręciłem