jedno równanko wielomianowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
damian7154
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 18 maja 2011, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 8 razy

jedno równanko wielomianowe

Post autor: damian7154 »

\(\displaystyle{ ( x^{2} -9 )^{2} -4=0}\)

Czytałem wyniki z tyłu książki, ale jest to jedyne równanie, którego nie potrafię wyliczyć
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

jedno równanko wielomianowe

Post autor: Vax »

Skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ a^2-b^2 = (a-b)(a+b)}\)

Pozdrawiam.
damian7154
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 18 maja 2011, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 8 razy

jedno równanko wielomianowe

Post autor: damian7154 »

Vax pisze:Skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ a^2-b^2 = (a-b)(a+b)}\)

Pozdrawiam.
Wychodzi mi wtedy \(\displaystyle{ \frac{+}{-} \sqrt{13}}\) a powinny wyjść inne wyniki
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

jedno równanko wielomianowe

Post autor: alfgordon »

wychodzi:
\(\displaystyle{ (x^2 -11)(x^2 -7)=0}\)
damian7154
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 18 maja 2011, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 8 razy

jedno równanko wielomianowe

Post autor: damian7154 »

alfgordon pisze:wychodzi:
\(\displaystyle{ (x^2 -11)(x^2 -7)=0}\)
Tak powinno wyjść, ale jak do tego doszedłeś?
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

jedno równanko wielomianowe

Post autor: alfgordon »

skorzystaj ze wzoru który podał Vax,

\(\displaystyle{ ( x^{2} -9 )^{2} -2^2 =0}\)
ODPOWIEDZ