witam nie wiem jak robić takie zadania:
oliczanie sumy wszystkich współczynników wielomianów
poproszę przykład i wytłumaczenie
z góry dziękuję
oliczanie sumy wszystkich współczynników wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
oliczanie sumy wszystkich współczynników wielomianów
\(\displaystyle{ W(x)=a_o+a_1x+a_2x^2+...+a_nx^n\\
W(1)=a_o+a_1 \cdot 1+a_2 \cdot 1^2+...+a_n \cdot 1^n=a_o+a_1+a_2+...+a_n\\}\)
W(1)=a_o+a_1 \cdot 1+a_2 \cdot 1^2+...+a_n \cdot 1^n=a_o+a_1+a_2+...+a_n\\}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 2 lis 2010, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rabka
- Podziękował: 8 razy
oliczanie sumy wszystkich współczynników wielomianów
czyli wystarczy 1 podłożyć za x? mogę użyć np 2?
- piti-n
- Użytkownik
- Posty: 534
- Rejestracja: 24 gru 2010, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wroclaw
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 45 razy
oliczanie sumy wszystkich współczynników wielomianów
Nie możesz. Wsółczynniki to te liczby przy x'ach oraz ostatni wolna liczba. Wystarczy je spisać i dodać
- piti-n
- Użytkownik
- Posty: 534
- Rejestracja: 24 gru 2010, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wroclaw
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 45 razy
oliczanie sumy wszystkich współczynników wielomianów
Np. \(\displaystyle{ W(x)= 2x ^{4}+3x ^{3}-4x ^{2}-2x+2}\)
To wpółczynnikami jest 2,3,-4,-2,2
2+3+(-4)+(-2)+2=1
To wpółczynnikami jest 2,3,-4,-2,2
2+3+(-4)+(-2)+2=1
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 2 lis 2010, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rabka
- Podziękował: 8 razy
oliczanie sumy wszystkich współczynników wielomianów
\(\displaystyle{ W(x)= x ^{6}+2x ^{5}-3x ^{4}-5x ^{3}-2x+1}\)
1+2-3-5-2+1=-6
tak to będzie?
1+2-3-5-2+1=-6
tak to będzie?