\(\displaystyle{ P(x)=x^3-3x^2+5}\)
Mam taki oto wielomian. Mam wykazać, że ma on tylko jeden pierwiastek. Kojarzę coś, że było jakieś twierdzenie na niecałkowite pierwiastki wielomianu, ale nigdzie nie mogę tego znaleźć... Byłbym wdzięczny za jakąś wskazówkę jak to wykazać
pzdr
Ilość pierwiastków wielomianu
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Ilość pierwiastków wielomianu
Chodzi Ci pewnie o
Kod: Zaznacz cały
http://www.math.us.edu.pl/~pgladki/faq/node127.html
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Ilość pierwiastków wielomianu
Wyznaczamy z pochodnej przedziały monotoniczności, liczymy wartości funkcji na krańcach przedziałów i ze względu na ciągłość i monotoniczność stwierdzamy dla każdego przedziału czy funkcja przyjmuje w nim wartość 0 (ze względu na monotoniczność funkcja może przyjąć wartość 0 w jednym z takich przedziałów tylko raz).
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 27 sty 2007, o 14:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brzeszcze
Ilość pierwiastków wielomianu
Czy chodziło Ci o to twierdzenie:
Jeżeli liczba wymierna \(\displaystyle{ x_{0}}\) jest pierwiastkiem wymiernym wielomianu \(\displaystyle{ w(x) = a_{n}x^{n} + a_{n-1}x^{n-1} + ... + a_{1}x + a_{0}}\) ( gdzie \(\displaystyle{ a_{n} 0 , a_{0} 0)}\) o współczynnikach całkowitych to \(\displaystyle{ x_{0} = \frac{p}{q}}\) , gdzie \(\displaystyle{ p}\) jest dzielnikiem wyrazu wolnego \(\displaystyle{ a_{0}}\) a \(\displaystyle{ q}\) jest dzielnikiem \(\displaystyle{ a_{n}}\)
Jeżeli liczba wymierna \(\displaystyle{ x_{0}}\) jest pierwiastkiem wymiernym wielomianu \(\displaystyle{ w(x) = a_{n}x^{n} + a_{n-1}x^{n-1} + ... + a_{1}x + a_{0}}\) ( gdzie \(\displaystyle{ a_{n} 0 , a_{0} 0)}\) o współczynnikach całkowitych to \(\displaystyle{ x_{0} = \frac{p}{q}}\) , gdzie \(\displaystyle{ p}\) jest dzielnikiem wyrazu wolnego \(\displaystyle{ a_{0}}\) a \(\displaystyle{ q}\) jest dzielnikiem \(\displaystyle{ a_{n}}\)