Pierwiastki wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 27 maja 2011, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trzebinia/Poznań
Pierwiastki wielomianu
Wiedząc, że liczba 2 jest pierwiastkiem wielomianu W(x)=\(\displaystyle{ x^{3} - 7x + 6}\) , znajdź pozostałe pierwiastki tego wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Pierwiastki wielomianu
Jeżeli 2 jest pierwiastkiem wielomianu, to musi on być podzielny przez dwumian \(\displaystyle{ x-2}\). Podziel go i rozłóż na czynniki to, co wyjdzie.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Pierwiastki wielomianu
Można też ze wzorów Viete'a
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2+x_{2}+x_{3}=0 \\ 2x_{2}x_{3}=-6 \end{cases} \\
\begin{cases} x_{2}+x_{3}=-2 \\ x_{2}x_{3}=-3 \end{cases}}\)
Pierwiastki od razu widać a jeżeli ktoś nie widzi to może rozwiązać równanie kwadratowe
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2+x_{2}+x_{3}=0 \\ 2x_{2}x_{3}=-6 \end{cases} \\
\begin{cases} x_{2}+x_{3}=-2 \\ x_{2}x_{3}=-3 \end{cases}}\)
Pierwiastki od razu widać a jeżeli ktoś nie widzi to może rozwiązać równanie kwadratowe