Wartość parametru m

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Hitman93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 27 maja 2011, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trzebinia/Poznań

Wartość parametru m

Post autor: Hitman93 »

Dla jakich wartości parametru m wielomian W(x)= \(\displaystyle{ x^{3} - (2m + 1) x^{2} + 3,5x + m - 4}\) jest podzielny przez dwumian P(x)= x - 2. Zacytuj stosowne twierdzenie
miodzio1988

Wartość parametru m

Post autor: miodzio1988 »

Zgadnij o jakim twierdzeniu jest mowa. Z wielomianami są związane ( na poziomie liceum ) dwa ważniejsze twierdzenia.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Wartość parametru m

Post autor: Mariusz M »

Wstaw \(\displaystyle{ x=2}\)

Zapewne tutaj chodzi o twierdzenie Bezout
ODPOWIEDZ