Równanie wielomianowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Mecio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 22 lis 2009, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Równanie wielomianowe

Post autor: Mecio »

\(\displaystyle{ \frac{-2x^{2}+8x-10}{(x^{2}-4x+3)^{2}} = 0}\)

Jak się za to zabrać?
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Równanie wielomianowe

Post autor: kamil13151 »

Dziedzina, następnie zauważ, że \(\displaystyle{ \frac{a}{b} = 0 \Leftrightarrow a=0}\)
Mecio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 22 lis 2009, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Równanie wielomianowe

Post autor: Mecio »

Dziedzina \(\displaystyle{ D = R \setminus \left\{ 1,3\right\}}\)

A równanie kwadratowe w liczniku wychodzi sprzeczne. Jakie to ma znaczenie jeśli chce zbadać przebieg funkcji z drugiej pochodnej? Bo to równanie to właściwie ta druga pochodna.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Równanie wielomianowe

Post autor: cosinus90 »

To ma takie znaczenie, że funkcja ta nie posiada ekstremów.
Mecio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 22 lis 2009, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Równanie wielomianowe

Post autor: Mecio »

Jak to? W pierwszej pochodnej wyszły mi extrema. Druga pochodna mówi o wklęsłości, wypukłości i punkcie przegięcia.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Równanie wielomianowe

Post autor: cosinus90 »

Ok, nie doczytałem do końca że to równanie to druga pochodna i myślałem że pierwsza w takim razie ta funkcja nie posiada punktów przegięcia.
ODPOWIEDZ