Witam. Mam do zrobienia 6 zadań wielomianowych oto one:
a)
\(\displaystyle{ W(x)=x^3-x^2+x-1=(x^3-x^2)+(x-1)=x^2(x-1)+(x-1)=(x-1)x^2}\) i tutaj nie wiem co dalej...
b)
\(\displaystyle{ W(x)=x^3+x^2+x+1=(x^3+x^2)+(x+1)=x^2(x+1)+(x+1)=(x+1)x^2}\) ten sam problem co w pierwszym przykładzie
c)
\(\displaystyle{ W(x)=2x^3+x^2-2x-1=(2x^3+x^2)-(2x+1)=x^2(2x+1)-(2x+1)=(2x+1)-x^2...}\)
d)
\(\displaystyle{ W(x)=2x^3+3x^2-10x-15=(2x^3+3x^2)-(10x+15)=x^2(2x+3)-5(2x+3)=(2x+3)(x^2-5)....}\)
e)
\(\displaystyle{ W(x)=x^3+2x^2-3x-6=(x^3+2x^2)-(3x+6)=x^2(x+2)-3(x+2)=(x+2)(x^2-3)...}\)
f)
\(\displaystyle{ W(x)=x^3+x^2-4x-4=(x^3+x^2)-(4x+4)=x^2(x+1)-4(x+1)=(x+1)(x^2-4)...}\)
Ktoś pomoże i wytłumaczy jak to dalej wykonać?
Rozkład wielomianu
- Hondo
- Użytkownik
- Posty: 307
- Rejestracja: 22 lut 2010, o 02:17
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 51 razy
- Pomógł: 14 razy
Rozkład wielomianu
a) \(\displaystyle{ =(x-1)(x^2+1)=(x-1)(x-i)(x+i)}\)
b) \(\displaystyle{ =(x+1)(x^2+1)=(x+1)(x-i)(x+i)}\)
c) \(\displaystyle{ =(2x+1)(x^2-1)=(2x+1)(x-1)(x+1)}\)
d) \(\displaystyle{ =(2x+3)(x^2-5)=(2x+3)(x+ \sqrt{5})(x- \sqrt{5})}\)
e) \(\displaystyle{ =(x+2)(x^2-3)=(x+_2)(x+ \sqrt{3})(x- \sqrt{3})}\)
f) \(\displaystyle{ =(x+1)(x^2-4)=(x+1)(x+ 2)(x- 2)}\)
b) \(\displaystyle{ =(x+1)(x^2+1)=(x+1)(x-i)(x+i)}\)
c) \(\displaystyle{ =(2x+1)(x^2-1)=(2x+1)(x-1)(x+1)}\)
d) \(\displaystyle{ =(2x+3)(x^2-5)=(2x+3)(x+ \sqrt{5})(x- \sqrt{5})}\)
e) \(\displaystyle{ =(x+2)(x^2-3)=(x+_2)(x+ \sqrt{3})(x- \sqrt{3})}\)
f) \(\displaystyle{ =(x+1)(x^2-4)=(x+1)(x+ 2)(x- 2)}\)
Ostatnio zmieniony 25 maja 2011, o 09:29 przez Hondo, łącznie zmieniany 4 razy.
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Rozkład wielomianu
a) \(\displaystyle{ \ldots= x^2(x-1)+(x-1)=(x-1)\underline{(x^2+1)}}\)
b) \(\displaystyle{ \ldots= x^2(x+1)+(x+1)=(x+1)\underline{(x^2+1)}}\)
c) \(\displaystyle{ \ldots= x^2(2x+1)-(2x+1)=(2x+1)\underline{(x^2-1)}}\)
d) \(\displaystyle{ \ldots= (2x+3)(x^2-5)=(2x+3)(x-\sqrt5)(x+\sqrt5)}\)
e) \(\displaystyle{ \ldots= (x+2)(x^2-3)=(x+2)(x-\sqrt3)(x+\sqrt3)}\)
f) \(\displaystyle{ \ldots= (x+1)(x^2-4)=(x+1)(x-2)(x+2).}\)
Jakie jest polecenie? Na jakie czynniki rozłożyć?
b) \(\displaystyle{ \ldots= x^2(x+1)+(x+1)=(x+1)\underline{(x^2+1)}}\)
c) \(\displaystyle{ \ldots= x^2(2x+1)-(2x+1)=(2x+1)\underline{(x^2-1)}}\)
d) \(\displaystyle{ \ldots= (2x+3)(x^2-5)=(2x+3)(x-\sqrt5)(x+\sqrt5)}\)
e) \(\displaystyle{ \ldots= (x+2)(x^2-3)=(x+2)(x-\sqrt3)(x+\sqrt3)}\)
f) \(\displaystyle{ \ldots= (x+1)(x^2-4)=(x+1)(x-2)(x+2).}\)
Jakie jest polecenie? Na jakie czynniki rozłożyć?