Witam. Rozwiązując pewien problem matematyczny doszedłem do takiego oto równania:
\(\displaystyle{ -4a ^{4}+5a^{2}g^{2}+4ag^{3}+g^{4}= 0}\)
Muszę wyznaczyć \(\displaystyle{ a}\). Ktoś zna metodę z jaką mogę to zrobić?
Wielomian z dwoma niewiadomymi
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 9 maja 2011, o 18:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 12 razy
Wielomian z dwoma niewiadomymi
Może to trochę pomoże:
\(\displaystyle{ -4a ^{4}+5a^{2}g^{2}+4ag^{3}+g^{4}=(g+2a) \cdot (g^3+2g^2a+ga^2-2a^3)}\)
Dostajesz od razu jedno rozwiązanie z pierwszego nawiasu. W drugim nawiasie dostaje się jedno rzeczywiste miejsce zerowe, ale nie należy do przyjemnych. Zabawa z wzorami Cardano
\(\displaystyle{ -4a ^{4}+5a^{2}g^{2}+4ag^{3}+g^{4}=(g+2a) \cdot (g^3+2g^2a+ga^2-2a^3)}\)
Dostajesz od razu jedno rozwiązanie z pierwszego nawiasu. W drugim nawiasie dostaje się jedno rzeczywiste miejsce zerowe, ale nie należy do przyjemnych. Zabawa z wzorami Cardano