Prosiłbym o wykonanie tych działań, koniecznie na dzisiaj ;/ jutro musze je zrobić na lekcję.
\(\displaystyle{ x^{3} - 3x^{2} -4x+12=0}\)
oraz
\(\displaystyle{ 2x^{3} -54=0}\)
Oraz z innego zadania:
\(\displaystyle{ \frac{3x+4}{x+2} = \frac{x+8}{x+5}}\)
Nastepne:
\(\displaystyle{ \frac{x+2}{x+4} = \frac{x^{2}-5x-10}{x^{2}+x-12}}\)
Oraz te:
\(\displaystyle{ \frac{7-3x}{2x+1} = -1}\)
STAWIAM PUNKTY POMÓGŁ!
Przyrównywanie do zera oraz kilka innych działań
- zidan3
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lbn
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 112 razy
Przyrównywanie do zera oraz kilka innych działań
\(\displaystyle{ x ^{2}(x-3)-4(x-3)=(x-3)(x ^{2} -4)=(x-2)(x+2)(x-3) \\ 2( x^{3}-27)=2(x ^{3}-3 ^{3})}\)
reszte z proporcji, pamietajac o dziedzinie.
reszte z proporcji, pamietajac o dziedzinie.
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 17:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 15 razy
Przyrównywanie do zera oraz kilka innych działań
\(\displaystyle{ 2x ^{3}-54=0}\)
\(\displaystyle{ x ^{3}=27}\) (po przeniesieniu 54 na prawą stronę i podzieleniu przez 2)
\(\displaystyle{ x=3}\)
\(\displaystyle{ x ^{3}=27}\) (po przeniesieniu 54 na prawą stronę i podzieleniu przez 2)
\(\displaystyle{ x=3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 22 maja 2010, o 14:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pOLSKA
- Podziękował: 11 razy
Przyrównywanie do zera oraz kilka innych działań
To które rozwiązanie zadania 1 jest dobrze? Kryka czy zidan3?
Prosiłbym o rozwiązanie też 2 zadania. Stawiam pomógł ;]
Prosiłbym o rozwiązanie też 2 zadania. Stawiam pomógł ;]
- zidan3
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lbn
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 112 razy
Przyrównywanie do zera oraz kilka innych działań
oba sa dobrze, ja po prostu nie pisalem do konca. Zazwyczaj rozpisuje sie ze wzorow skroconego mnozenia i wychodzi tutaj tylko 1 rozwiazanie (\(\displaystyle{ 3}\)), bo w tym przypadku trojmian kwadratowy nie ma rozwiazan w liczbach rzeczywistych.
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 17:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 15 razy
Przyrównywanie do zera oraz kilka innych działań
\(\displaystyle{ \frac{3x+4}{x+2}= \frac{x+8}{x+5} / \cdot (x+2)(x+5)}\), gdzie \(\displaystyle{ x \neq -2 \wedge x \neq -5}\)
\(\displaystyle{ (3x+4)(x+5)=(x+8)(x+2)}\)
\(\displaystyle{ 3x^2+19x+20=x^2+10x+16}\)
\(\displaystyle{ 2x^2+9x+4=0}\)
Dalej wystarczy rozwiązać równanie kwadratowe pamiętając że \(\displaystyle{ x \neq -2 \wedge x \neq -5}\)
\(\displaystyle{ (3x+4)(x+5)=(x+8)(x+2)}\)
\(\displaystyle{ 3x^2+19x+20=x^2+10x+16}\)
\(\displaystyle{ 2x^2+9x+4=0}\)
Dalej wystarczy rozwiązać równanie kwadratowe pamiętając że \(\displaystyle{ x \neq -2 \wedge x \neq -5}\)