Witam wszystkich ponownie, mam problem z tym równaniem, wiem, że jakoś z niego się delte oblicza itd. ale jakoś trzeba to przyrównać itd. prosiłym o rozwiązanie.
\(\displaystyle{ y= x^{2} -4x+6}\)
\(\displaystyle{ y=-x+6}\)
Równanie wielomianowe
- zidan3
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lbn
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 112 razy
Równanie wielomianowe
Chodziło ci o układ równań czy o każde osobno ?
Pierwsze równanie nie ma rozwiązań w liczbach rzeczywistych bo \(\displaystyle{ \Delta<0}\)
Jeżeli chodziło o układ równań to :
\(\displaystyle{ x ^{2}-4x+6=-x+6 \\ x ^{2}-3x=0 \\ x(x-3)=0 \\ x=0 \vee x=3}\)
Pierwsze równanie nie ma rozwiązań w liczbach rzeczywistych bo \(\displaystyle{ \Delta<0}\)
Jeżeli chodziło o układ równań to :
\(\displaystyle{ x ^{2}-4x+6=-x+6 \\ x ^{2}-3x=0 \\ x(x-3)=0 \\ x=0 \vee x=3}\)