obliczanie wartość funkcji.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
RycerzykLFC
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 19 kwie 2009, o 21:31
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 14 razy

obliczanie wartość funkcji.

Post autor: RycerzykLFC »

Dana jest funkcja \(\displaystyle{ f(x)=(k-3) x^{3}+(|k-1 |-1)x ^{2}+2-k}\)

Dla \(\displaystyle{ k=4}\) oblicz \(\displaystyle{ f(- \frac{1}{2})}\) i \(\displaystyle{ f( \sqrt{2}-1)}\)

Ogólnie zadanie rozwiązałem więc proszę o same wyniki
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

obliczanie wartość funkcji.

Post autor: scyth »

\(\displaystyle{ -\frac{13}{8}}\) oraz \(\displaystyle{ \sqrt{2}-3}\)
RycerzykLFC
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 19 kwie 2009, o 21:31
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 14 razy

obliczanie wartość funkcji.

Post autor: RycerzykLFC »

Dzięki, kolejne dwa punkty tego zadania..

Dla jakich wartość k wartość funkcji f w punkcie \(\displaystyle{ x=1}\) jest równa 3?
Dla jakich wartość k wartość funkcji f w punkcie\(\displaystyle{ x=1}\) jest liczbą ujemną?

W pierwszym punkcie wyszło mi \(\displaystyle{ 0}\) natomiast w drugim \(\displaystyle{ k < -3}\)
Proszę o sprawdzenie.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

obliczanie wartość funkcji.

Post autor: scyth »

Oba źle. Masz do rozwiązania:
a) \(\displaystyle{ 3=(k-3)+|k-1|-1+2-k=|k-1|-2}\)
b) \(\displaystyle{ (k-3)+|k-1|-1+2-k=|k-1|-2<0}\)
ODPOWIEDZ