Jka mam to rozwiązac i jak do teog potem rysunke nalaowac na osi?
np.
(2-x)(3x+1)(2x-3)>0
help
nierówności wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 6 sty 2007, o 14:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zawiercie
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
nierówności wielomianowe
Miejsca zerowe wielomianu masz takie :
x=2 v x=-(1/3) v x=(3/2)
Zaznaczasz na osi X te liczebki i rysujesz od prawej od dolu bo znak przy najwyzszej potedze jest ujemny i przechodzisz przez te miejsca potem odczytujesz gdzie jest wieksze od 0 !
Odpowiedz !
\(\displaystyle{ x\in (-\infty , -\frac{1}{3}) \cup (\frac{3}{2} , 2)}\)
x=2 v x=-(1/3) v x=(3/2)
Zaznaczasz na osi X te liczebki i rysujesz od prawej od dolu bo znak przy najwyzszej potedze jest ujemny i przechodzisz przez te miejsca potem odczytujesz gdzie jest wieksze od 0 !
Odpowiedz !
\(\displaystyle{ x\in (-\infty , -\frac{1}{3}) \cup (\frac{3}{2} , 2)}\)
Ostatnio zmieniony 6 sty 2007, o 14:40 przez kolanko, łącznie zmieniany 1 raz.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11373
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
nierówności wielomianowe
\(\displaystyle{ (-\infty, \frac{-1}{3}>}\)
\(\displaystyle{ (\frac{-1}{3},\frac{3}{2} >}\)
\(\displaystyle{ ( \frac{3}{2}, 2>}\)
\(\displaystyle{ (2, +\infty)}\)
\(\displaystyle{ (\frac{-1}{3},\frac{3}{2} >}\)
\(\displaystyle{ ( \frac{3}{2}, 2>}\)
\(\displaystyle{ (2, +\infty)}\)
- LecHu :)
- Użytkownik
- Posty: 953
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BFGD
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 162 razy
nierówności wielomianowe
Teoretycznie to samo co ty ale to się da zrozumieć. Np to co napisałeś ty kolanko:
Co rysujesz? musisz napisać że taki jakby wężyk czy coś. Zwizualizujrysujesz od prawej od dolu
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
nierówności wielomianowe
No ale ludzie lechu , mol i reszta ziooomali
jak sie chopak pyta o wielomian znaczy ze chyba bral i widzial jak sie rysuje takiego weza co nie ma kregoslupa i albo przechodzi przez pkt albo mu sie odbija ja tylko napisalem co i jak nie czuje sie winny
jak sie chopak pyta o wielomian znaczy ze chyba bral i widzial jak sie rysuje takiego weza co nie ma kregoslupa i albo przechodzi przez pkt albo mu sie odbija ja tylko napisalem co i jak nie czuje sie winny