Dane są wielomiany:
\(\displaystyle{ W(x) = x ^{4} + 3x ^{3} + 5x ^{2} - x + 6}\)
\(\displaystyle{ Q(x) = x ^{3} - 3x ^{2} + 6x + 7}\)
\(\displaystyle{ H(x) = x ^{3} - 7}\)
Oblicz:
\(\displaystyle{ W(x) + Q(x) =}\)
\(\displaystyle{ Q(x) x H(x) =}\)
\(\displaystyle{ 2W(x) - Q(x) =}\)
Oblicz wielomiany
- piti-n
- Użytkownik
- Posty: 534
- Rejestracja: 24 gru 2010, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wroclaw
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 45 razy
Oblicz wielomiany
W czym masz problem dokładnie?
-- 19 maja 2011, o 13:58 --
\(\displaystyle{ ( x ^{4} + 3x ^{3} + 5x ^{2} - x + 6)+( x ^{3} - 3x ^{2} + 6x + 7)=x ^{4}+4x ^{3}+2x ^{2}+5x+13}\)
-- 19 maja 2011, o 14:06 --
\(\displaystyle{ ( x ^{3} - 3x ^{2} + 6x + 7) \cdot x \cdot (x ^{3} - 7)=(x ^{4}-3x ^{3}+6x ^{2}+7x)(x ^{3} - 7)=
x ^{7}-3x ^{6}+6x ^{5}+x ^{4}-7x ^{4}+21x ^{3}-42x ^{2}-49x=x ^{7}-3x ^{6}+6x ^{5}-6x ^{4} +21x ^{3}-42x ^{2}-49x}\)-- 19 maja 2011, o 14:07 --I teraz za przykładem spróbuj sama ostatni przykład a ja sprawdze jeśli chcesz
-- 19 maja 2011, o 13:58 --
\(\displaystyle{ ( x ^{4} + 3x ^{3} + 5x ^{2} - x + 6)+( x ^{3} - 3x ^{2} + 6x + 7)=x ^{4}+4x ^{3}+2x ^{2}+5x+13}\)
-- 19 maja 2011, o 14:06 --
\(\displaystyle{ ( x ^{3} - 3x ^{2} + 6x + 7) \cdot x \cdot (x ^{3} - 7)=(x ^{4}-3x ^{3}+6x ^{2}+7x)(x ^{3} - 7)=
x ^{7}-3x ^{6}+6x ^{5}+x ^{4}-7x ^{4}+21x ^{3}-42x ^{2}-49x=x ^{7}-3x ^{6}+6x ^{5}-6x ^{4} +21x ^{3}-42x ^{2}-49x}\)-- 19 maja 2011, o 14:07 --I teraz za przykładem spróbuj sama ostatni przykład a ja sprawdze jeśli chcesz