Równość wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
error132
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 18 maja 2011, o 18:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pszczyna

Równość wielomianów

Post autor: error132 »

\(\displaystyle{ W(x)=(a+b)x^{3}-(a-b)x^{2}+8x-(x+1) \\
a(x)=3x^{3}-4x^{2}+8x+2}\)




Mam takie zadanie a ja tego kompletnie nie rozumiem, błagam o pomoc. Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 5 cze 2011, o 00:28 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Równość wielomianów

Post autor: anna_ »

Ten wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) dziwnie wygląda. Sprawdź zapis.
A jakie jest polecenie?
error132
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 18 maja 2011, o 18:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pszczyna

Równość wielomianów

Post autor: error132 »

Nie ma polecenia po prostu był temat:"Równość wielomianów" i Pani zaczęła pisać przykłady jest dobry sprawdzałem kilka razy
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Równość wielomianów

Post autor: anna_ »

Wielomiany są równe jeżeli mają równe współczynniki.
Tyle, że wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) ma wyraz wolny równy \(\displaystyle{ -(x+1)}\).
Według mnie powinno tam być
\(\displaystyle{ W(x)=(a+b)x^{3}-(a-b)x^{2}+8x+2}\)
i wtedy trzeba rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=3 \\ a-b=4 \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ