znajdywanie wartosci p i q parametru

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
taktoja_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 14 maja 2011, o 20:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow

znajdywanie wartosci p i q parametru

Post autor: taktoja_ »

\(\displaystyle{ Wielomian W(x)= {x}^4+p{x}^3-7{x}^2+qx+12

jest podzielny przez {x}^2+3x-4.
znajdź wartości p i q.}\)
Awatar użytkownika
Natasha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 986
Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
Płeć: Kobieta
Podziękował: 97 razy
Pomógł: 167 razy

znajdywanie wartosci p i q parametru

Post autor: Natasha »

Skoro \(\displaystyle{ W(x)}\) dzieli się bez reszty przez \(\displaystyle{ x ^{2}+3x-4=(x+4)(x-1)}\), to \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ -4}\) są jego pierwiastkami, więc \(\displaystyle{ W(-4)=W(1)=0}\). Wystarczy teraz podstawić wszystko i rozwiązać układ równań.
ODPOWIEDZ