Wielomian z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
paczek9339
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 16 maja 2011, o 14:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

Wielomian z parametrem

Post autor: paczek9339 »

Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=(x^2+b)(x+2)}\) z parametrem \(\displaystyle{ b}\) gdzie \(\displaystyle{ b}\) nalezy do rzeczywistych. Oblicz wartosc parametru \(\displaystyle{ b}\) jeśli wiadomo, że

a) Wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ P(x)= x^2 + 10x + 16}\)

b) Wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) ma pierwiastek wielokrotny. Podaj ten pierwiastek
Ostatnio zmieniony 16 maja 2011, o 17:10 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Nawet proste wyrażenia matematyczne umieszczaj w klamrach [latex]...[/latex]
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: kamil13151 »

Wskazówka: \(\displaystyle{ x^2 + 10x + 16=(x+8)(x+2)}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: piasek101 »

b) jeden pierwiastek masz (z drugiego nawiasu), zatem on ma się powtórzyć (bo z pierwszego nawiasu nie może wyjść żaden podwójny).
ODPOWIEDZ