Reszta z dzielenia wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
viki93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 maja 2011, o 15:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: viki93 »

Witajcie!

Nie mogę w żadne sposób zrozumieć zdań z resztą. Skąd co się po kolei bierze. Prosiłbym o rozwiązanie krok po kroku z komentarzem. Zastrzegam, że znalazałem podobne zadania na forum, ale brakuje mi np. wyjaśnienia skąd wziął się taki a nie inny pierwiastek, albo dlaczego tak a nie inaczej wygląda reszta.

Wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) przy dzieleniu przez \(\displaystyle{ (x-4)}\) daje resztę 7, a przy dzieleniu przez \(\displaystyle{ (x-2)}\) daje resztę 3. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)=(x-4)(x-2)}\).

Zapisałbym to w ten sposób
\(\displaystyle{ W(x)=(x-4) + Q_{1} + 7}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x-2) + Q_{2} + 3}\)
\(\displaystyle{ W(x)= (x-4)(x-2) + Q_{3} + R(x)}\)
i tu mój pomysł się kończy
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: pyzol »

Znalazłem coś takiego 230707.htm#p858591 .
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: Inkwizytor »

viki93 pisze: Zapisałbym to w ten sposób
\(\displaystyle{ W(x)=(x-4) + Q_{1} + 7}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x-2) + Q_{2} + 3}\)
\(\displaystyle{ W(x)= (x-4)(x-2) + Q_{3} + R(x)}\)
Do poprawki:

\(\displaystyle{ W(x)=(x-4) \cdot Q_{1} + 7}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x-2) \cdot Q_{2} + 3}\)
\(\displaystyle{ W(x)= (x-4)(x-2) \cdot Q_{3} + ax+b}\)
Reszta z dzielenia przez wielomian stopna \(\displaystyle{ n}\) daje resztę będącą wielomianem o stopniu co najwyżej równym \(\displaystyle{ n-1}\)
W Twoim przypadku dzielisz przez wielomian stopnia drugiego \(\displaystyle{ (x-4)(x-2)}\) czyli reszta będzie stopnia pierwszego, więc możemy ją zapisać w postaci \(\displaystyle{ ax+b}\)
Teraz wystarczy zastosować tw. Bezout dla podanych informacji
\(\displaystyle{ W(4)=7 \\
W(2)=3}\)

podstaw do ostatniego zapisu i otrzymasz układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi: a i b
viki93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 maja 2011, o 15:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: viki93 »

Dzięki, już rozumiem
ODPOWIEDZ