Wykaż, że nierówność

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
bliznieta07129
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 436
Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Wykaż, że nierówność

Post autor: bliznieta07129 »

Wykaż, że nierówność \(\displaystyle{ 4x ^{4} –12x ^{3} + 25x ^{2} – 48x + 36 \ge 0}\) jest spełniona przez każdą liczbę rzeczywistą .
miodzio1988

Wykaż, że nierówność

Post autor: miodzio1988 »

Zastosuj grupowanie wyrazów. Problem to?
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Wykaż, że nierówność

Post autor: Vax »

\(\displaystyle{ (2x^2-3x)^2+(4x-6)^2 \ge 0}\)

Pozdrawiam.
bliznieta07129
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 436
Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Wykaż, że nierówność

Post autor: bliznieta07129 »

i wystarczy że tyle napiszę?
miodzio1988

Wykaż, że nierówność

Post autor: miodzio1988 »

Wystarczy
bliznieta07129
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 436
Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Wykaż, że nierówność

Post autor: bliznieta07129 »

tylko ja nie wiem jak do tego dojść, bo grupowanie mi nie wychodzi...
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Wykaż, że nierówność

Post autor: bakala12 »

\(\displaystyle{ 25x^{2}}\) rozbij
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Wykaż, że nierówność

Post autor: kamil13151 »

Można jeszcze rozbić na:

\(\displaystyle{ (3 - 2 x)^2(4+x^2) \ge 0}\)
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Wykaż, że nierówność

Post autor: Vax »

@kamil13151 to jest to samo co napisałem, tylko po wyciągnięciu z pierwszego składnika \(\displaystyle{ x^2}\) przed nawias, a z 2 \(\displaystyle{ 4}\)

Pozdrawiam.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Wykaż, że nierówność

Post autor: kamil13151 »

Vax, no fakt
ODPOWIEDZ