ciekawe zadania

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Anula_88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 23 lis 2006, o 17:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 8 razy

ciekawe zadania

Post autor: Anula_88 »

Bardzo proszę o pomoc:(
1. Dla jakich wartości parametru m równanie \(\displaystyle{ x^4-6x^2+m=0}\) ma cztery różne rozwiązania?
2. Dla jakich wartości parametru m zbiór rozwiązań równania \(\displaystyle{ x^4+mx^2-m=0}\) jest dwuelementowy?
3.Znajdź te wartości parametru p, dla których równanie \(\displaystyle{ x^3+8x^2+px=0}\) ma trzy rożne rozwiązania.

Zapoznaj sie z regulaminem forum. Temat poprawilem Kuch2r.
Ostatnio zmieniony 4 sty 2007, o 20:11 przez Anula_88, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

ciekawe zadania

Post autor: Piotrek89 »

1.skorzystaj z \(\displaystyle{ x^{2}=t}\)
3. \(\displaystyle{ x(x^{2}+8x+p)=0}\)
i w tym kwadratowym \(\displaystyle{ \Delta >0}\)
Anula_88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 23 lis 2006, o 17:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 8 razy

ciekawe zadania

Post autor: Anula_88 »

dobrze.. dziękuję. Mam nadzieję, że mi teraz wyjdzie
KinSlayer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 4 gru 2006, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 17 razy

ciekawe zadania

Post autor: KinSlayer »

3)
\(\displaystyle{ t=x^{2} \wedge t\geq0 \\
t^{2}+tm-m=0}\)

i teraz trzeba rozwiazac 2 ukladziki:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}\Delta>0\\t_{1}*t_{2}0\end{array}}\)
czemu akurat takie? bo w pierwszym zakladamy ze jeden tylko jest dodatni, czyli zgodny z zalozeniem, i z niego beda dwa x po wroceniu do podstawienia, w drugim przypadku ma byc tylko 1 t, bo delta =0 i ma on byc wiekszy od zera zgodnie z zalozenim i z niego tez beda 2 x, i to sa wszystkie przypadki
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

ciekawe zadania

Post autor: setch »

2.
Podonie jak w pierwszym z tym, ze \(\displaystyle{ \Delta=0}\)
ODPOWIEDZ