Rozłóż wielomian na czynniki:
a) \(\displaystyle{ x ^{5} +3x ^{4} +2x ^{3} +3x ^{2} +x}\)
b) \(\displaystyle{ 3x ^{4} -5x ^{3} +5x ^{2} -5x+2}\)
c) \(\displaystyle{ 7x ^{4} +3x ^{3} +2x ^{2} +3x-5}\)
d) \(\displaystyle{ x ^{5} -2x ^{4} +x ^{2} +x ^{3} +3}\)
e) \(\displaystyle{ x ^{3} -6x-4}\)
f) \(\displaystyle{ 2x ^{3} -3x ^{2} +1}\)
Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu.
Z góry dziękuję.
Rozkład wielomianu na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 17:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: opole
- Podziękował: 1 raz
Rozkład wielomianu na czynniki
Ostatnio zmieniony 10 maja 2011, o 19:55 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 17:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 15 razy
Rozkład wielomianu na czynniki
a) \(\displaystyle{ x(x^4+3x^3+2x^2+3x+1)}\)
\(\displaystyle{ x(x^4+x^2+3x^3+3x+x^2+1)}\) (rozbijamy \(\displaystyle{ 2x^2}\) na \(\displaystyle{ x^2+x^2}\))
\(\displaystyle{ x(x^2(x^2+1)+3x(x^2+1)+x^2+1)}\)
\(\displaystyle{ x((x^2+1)(x^2+3x+1))}\)
no i dalej juz prosto
b) postępujemy tak jak w punkcie a) rozbijamy \(\displaystyle{ 5x^2=3x^2+2x^2}\)
c) tak samo tylko rozbijamy \(\displaystyle{ 2x^2=7x^2-5x^2}\)
\(\displaystyle{ x(x^4+x^2+3x^3+3x+x^2+1)}\) (rozbijamy \(\displaystyle{ 2x^2}\) na \(\displaystyle{ x^2+x^2}\))
\(\displaystyle{ x(x^2(x^2+1)+3x(x^2+1)+x^2+1)}\)
\(\displaystyle{ x((x^2+1)(x^2+3x+1))}\)
no i dalej juz prosto
b) postępujemy tak jak w punkcie a) rozbijamy \(\displaystyle{ 5x^2=3x^2+2x^2}\)
c) tak samo tylko rozbijamy \(\displaystyle{ 2x^2=7x^2-5x^2}\)
Ostatnio zmieniony 10 maja 2011, o 20:23 przez Kryk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 17:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: opole
- Podziękował: 1 raz
Rozkład wielomianu na czynniki
Czyli że we wszystkich pozostałych przykładach trzeba rozbijać wybrany wyraz tak jak w przykładzie a?