Witam.
Znajdź liczbę, której kwadrat jest równy iloczynowi jej sześcianu i liczby o 4 od niej większej.
Mi wyszło
\(\displaystyle{ x ^{2} =x ^{3} (x+4)
x ^{4} +4x ^{3} -x ^{2} =0
x ^{2} (x ^{2} +4x-1)=0
x=0 Lub
Delta =16+4=20
x _{1} = \frac{-4- \sqrt{20} }{2}
x _{2}= \frac{-4+ \sqrt{20} }{2}}\)
Znajdź liczbę, której kwadrat jest równy iloczynowi jej sześcianu i liczby o 2 od niej mniejszej.
\(\displaystyle{ x ^{2} =x ^{3} (x-2)
x ^{4} -2x ^{3} -x ^{2} =0
x ^{2} (x ^{2} -2x-1)=0
x=0 Lub
Delta=4+4=8
x _{1} = \frac{2- \sqrt{8} }{2}
x _{2} = \frac{2+ \sqrt{8} }{2}}\)
Proszę o sprawdzenie
Dla jakich parametrów a i b wielomiany w(x) i q(x) są sobie równe.
\(\displaystyle{ w(x)=(x ^{2} -5) ^{2}
q(x)=x ^{4} +(a-3)x ^{2} +bx ^{2}+25}\)
W tym zadaniu miałem odpowiedzi, więc sprawdzałem po kolei podstawiając. Więc mam pytanie: Jak to policzyć?
Ostatnie zadanie:
Dla jakiej wartości parametru "a" reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x ^{3} +a ^{2} x ^{2} -4ax +11}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x+2}\) jest liczbą ujemną?
Za to zadanie kompletnie nie wiem jak się zabrać.
Bardzo Proszę o sprawdzenie i pomoc.
Pozdrawiam.
Równania Wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 17:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 15 razy
Równania Wielomianowe
Ad. Dla jakiej wartości parametru "a" reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x) = x^3 + a^2*x^2-4*a*x+11}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x+2}\) jest liczbą ujemną?
Reszta z dzielenia jest równa \(\displaystyle{ W(-2)}\)
Wystarczy wyznaczyć wartości \(\displaystyle{ a}\) spełniające nierówność \(\displaystyle{ W(-2) < 0}\)
Reszta z dzielenia jest równa \(\displaystyle{ W(-2)}\)
Wystarczy wyznaczyć wartości \(\displaystyle{ a}\) spełniające nierówność \(\displaystyle{ W(-2) < 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 17:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 15 razy
Równania Wielomianowe
Jeżeli chodzi o dwa pierwsze zadania są dobrze.
Mógłbyś jeszcze skrócić wyniki: \(\displaystyle{ \sqrt{20} = \sqrt{4*5}}\) i \(\displaystyle{ \sqrt{8} =\sqrt{4*2}}\)
-- 10 maja 2011, o 16:46 --
Do zadania ostatniego
Wynika to z twierdzenia Bezout:
Mógłbyś jeszcze skrócić wyniki: \(\displaystyle{ \sqrt{20} = \sqrt{4*5}}\) i \(\displaystyle{ \sqrt{8} =\sqrt{4*2}}\)
-- 10 maja 2011, o 16:46 --
Do zadania ostatniego
Wynika to z twierdzenia Bezout:
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 4 kwie 2011, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
Równania Wielomianowe
Zrobiłem ten przykład tak, że:
\(\displaystyle{ w(-2)=(-2) ^{3} + (-2) ^{2} a ^{2} -4(-2)a+11}\)
Później z równania kwadratowego:
\(\displaystyle{ 4a ^{2} +8a+3}\)
I Wyszło mi, że:
\(\displaystyle{ a _{1} = \frac{3}{2}
a _{2} =- \frac{1}{2}}\)
W takim razie co dalej?
\(\displaystyle{ w(-2)=(-2) ^{3} + (-2) ^{2} a ^{2} -4(-2)a+11}\)
Później z równania kwadratowego:
\(\displaystyle{ 4a ^{2} +8a+3}\)
I Wyszło mi, że:
\(\displaystyle{ a _{1} = \frac{3}{2}
a _{2} =- \frac{1}{2}}\)
W takim razie co dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 17:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 15 razy
Równania Wielomianowe
\(\displaystyle{ a _{1}=- \frac{3}{2}}\) mamy obliczyć nierówność \(\displaystyle{ w(-2) < 0}\) obliczyłeś dopiero pierwiastki.-- 10 maja 2011, o 18:31 --odpowiedz \(\displaystyle{ a \in (- \frac{3}{2}; - \frac{1}{2})}\)