wzór funkcji gładkiej
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 22 cze 2005, o 21:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sacz
- Podziękował: 4 razy
wzór funkcji gładkiej
potrzebuje wzoru funkcji gładkiej do do obliczenia aproksymacji Lagrange'a. Prosił bym aby ktoś mi podał ów funkcje.
wzór funkcji gładkiej
Weź np. przykład Rungego: \(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{1+x^2}}\) w przedziale \(\displaystyle{ [-1,1]}\) w węzłach równoodległych i zobacz co się dzieje z wielomianami interpolacyjnymi coraz wyższych stopni. To taki przykład mówiący, że węzły równoodległe nie są najlepsze.
Wadę tą eliminuje zastosowanie w interpolacji np. węzłów Czebyszewa. Są to zera wielomianów Czebyszewa: \(\displaystyle{ w_n(x)=\cos(n\arccos x).}\)
Wadę tą eliminuje zastosowanie w interpolacji np. węzłów Czebyszewa. Są to zera wielomianów Czebyszewa: \(\displaystyle{ w_n(x)=\cos(n\arccos x).}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 22 cze 2005, o 21:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sacz
- Podziękował: 4 razy
wzór funkcji gładkiej
potrzebuję dokładnie wzoru do tego
"obliczenia aproksymacji Lagrange'a 4 stopnia wybranej przez siebie
funkcji f(x) na odcinkach [a; a + d/2^n]; n = 1; 2; 3; 4.
-- 9 maja 2011, 23:42 --
bardzo prosze o odpowiedz...
"obliczenia aproksymacji Lagrange'a 4 stopnia wybranej przez siebie
funkcji f(x) na odcinkach [a; a + d/2^n]; n = 1; 2; 3; 4.
-- 9 maja 2011, 23:42 --
bardzo prosze o odpowiedz...