pytanie w związku z wielomianami

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kujawiak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 10 wrz 2006, o 14:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Włocławek
Podziękował: 10 razy

pytanie w związku z wielomianami

Post autor: kujawiak »

Wiem że głupie pytanie zadam ale po przerwie w wielomianach się spytam:

Co to znaczy rozłożyć na czynniki??
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

pytanie w związku z wielomianami

Post autor: mat1989 »

kujawiak pisze:Co to znaczy rozłożyć na czynniki??
to znaczy zapisać go w postaci iloczynowej
kujawiak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 10 wrz 2006, o 14:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Włocławek
Podziękował: 10 razy

pytanie w związku z wielomianami

Post autor: kujawiak »

a jak to zrobić z tym przykładem??

W(x)= 9x3 - 4x2 - 27x + 12
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

pytanie w związku z wielomianami

Post autor: kolanko »

Tw bezoutea i jedziesz !
kujawiak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 10 wrz 2006, o 14:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Włocławek
Podziękował: 10 razy

pytanie w związku z wielomianami

Post autor: kujawiak »

ekhm ja chciałem zaznaczyć że matematyka niejest moją mocną stroną (lekko mówiąc)
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

pytanie w związku z wielomianami

Post autor: kolanko »

No OK !
Masz tak
\(\displaystyle{ 9x^{3}-4x^{2}-27x+12=x^{2}(9x-4)-3(9x-4)=(x^{2}-3)(9x-4)=(x-\sqrt{3})(x+\sqrt{3})(9x-4)}\)
pzdr
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

pytanie w związku z wielomianami

Post autor: mat1989 »

kolanko pisze:Tw bezoutea i jedziesz !
a skąd będziesz wiedział, przez jaki jednomian jest podzielny ten wielomian?
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

pytanie w związku z wielomianami

Post autor: kolanko »

Znasz Tw bezoute'a ?
Policzylem nizej bo ... bo nie mialem co robic :P
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

pytanie w związku z wielomianami

Post autor: mat1989 »

kolanko pisze:Znasz Tw bezoute'a ?
tak :)
kolanko pisze:Policzylem nizej bo ... bo nie mialem co robic
kurcze, jakoś tego nie widzę:|
ODPOWIEDZ