Rozwiąż równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
ChevChelios
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 16 gru 2010, o 20:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: ChevChelios »

\(\displaystyle{ x^{2}(x^{2} -4x+3)(x+2)=0}\)
Ostatnio zmieniony 7 maja 2011, o 20:41 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: symbol mnozenia to \cdot, zreszta w tym przypadku w ogole nie jest potrzebny
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: alfgordon »

wystarczy jeszcze "rozbić" środek na postać iloczynową,
\(\displaystyle{ (x^2 -4x +3)}\)
ChevChelios
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 16 gru 2010, o 20:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: ChevChelios »

Rozbiłem i wyszło mi
\(\displaystyle{ x^{2}(x-1)(x-3)(x+2)=0}\)

Co zrobić z tym dalej?

EDIT
Wrrrrrrróć! Wiem co dalej. Dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 7 maja 2011, o 20:42 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: jw
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: alfgordon »

\(\displaystyle{ x^{2} \cdot (x-1) \cdot (x-3) \cdot (x+2)=0}\)

czyli:

\(\displaystyle{ x=0 \vee x=1 \vee x=3 \vee x=-2}\)
ODPOWIEDZ