Banalne równanie....?! rozwiaz:
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
- LecHu :)
- Użytkownik
- Posty: 953
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BFGD
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 162 razy
Banalne równanie....?! rozwiaz:
Napisze już poprzekształcane:
\(\displaystyle{ (x^{2}+x)^{2}+4x^{2}+4x-6=0}\)
\(\displaystyle{ (x^{2}+x)^{2}+4(x^{2}+x)-6=0}\)
Teraz podstawiam:
\(\displaystyle{ t=x^{2}+x}\)
Nie chce mi się pisać założeń
\(\displaystyle{ t^{2}+4t-6=0}\)
Pierwiastki wychodzą:
\(\displaystyle{ t_{1}=-2-\sqrt{10}}\)
\(\displaystyle{ t_{2}=-2+\sqrt{10}}\)
Podstawiam do podstawienia i znowu z delty
nius:
Wychodzi straszna masakra, i delte to ma dodatnią tylko dla \(\displaystyle{ t_{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=\frac{-1-\sqrt{-7+4\sqrt{10}}}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=\frac{-1+\sqrt{-7+4\sqrt{10}}}{2}}\)
\(\displaystyle{ (x^{2}+x)^{2}+4x^{2}+4x-6=0}\)
\(\displaystyle{ (x^{2}+x)^{2}+4(x^{2}+x)-6=0}\)
Teraz podstawiam:
\(\displaystyle{ t=x^{2}+x}\)
Nie chce mi się pisać założeń
\(\displaystyle{ t^{2}+4t-6=0}\)
Pierwiastki wychodzą:
\(\displaystyle{ t_{1}=-2-\sqrt{10}}\)
\(\displaystyle{ t_{2}=-2+\sqrt{10}}\)
Podstawiam do podstawienia i znowu z delty
nius:
Wychodzi straszna masakra, i delte to ma dodatnią tylko dla \(\displaystyle{ t_{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=\frac{-1-\sqrt{-7+4\sqrt{10}}}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=\frac{-1+\sqrt{-7+4\sqrt{10}}}{2}}\)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy