Zapisywanie wielomianu w postaci sumy jednomianow
-
- Użytkownik
- Posty: 433
- Rejestracja: 17 wrz 2009, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 57 razy
Zapisywanie wielomianu w postaci sumy jednomianow
Witam moglibyście sprawdzić ten przykład ?
\(\displaystyle{ W(x)=(x+1) ^{3} -(x-2) ^{2}}\)
i mi wychodzi :
\(\displaystyle{ =x ^{3} +2x ^{2} -x-3}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x+1) ^{3} -(x-2) ^{2}}\)
i mi wychodzi :
\(\displaystyle{ =x ^{3} +2x ^{2} -x-3}\)
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Zapisywanie wielomianu w postaci sumy jednomianow
Nie do końca. Najpierw rozpisz drugi nawias, a dopiero potem wykorzystaj minusa przed nim (zmiana znaków).
-
- Użytkownik
- Posty: 433
- Rejestracja: 17 wrz 2009, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 57 razy
Zapisywanie wielomianu w postaci sumy jednomianow
A to ?
\(\displaystyle{ W(x)=-(x+2) ^{2} +(x-1)^{3}}\) i mi wyszło
\(\displaystyle{ = x^{3}+2x^{2}-x-5}\)
mógłby ktoś rozpisać jeżeli jest źle ? Bo mi się wydaje, że dobrze.
\(\displaystyle{ W(x)=-(x+2) ^{2} +(x-1)^{3}}\) i mi wyszło
\(\displaystyle{ = x^{3}+2x^{2}-x-5}\)
mógłby ktoś rozpisać jeżeli jest źle ? Bo mi się wydaje, że dobrze.
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Zapisywanie wielomianu w postaci sumy jednomianow
Powinno być:
\(\displaystyle{ W(x)=-(x+2) ^{2} +(x-1)^{3}=-(x^2+4x+4)+(x^3-3x^2+3x-1)=-x^2-4x-4+x^3-3x^2+3x-1=x^3-4x^2-x-5}\)
\(\displaystyle{ W(x)=-(x+2) ^{2} +(x-1)^{3}=-(x^2+4x+4)+(x^3-3x^2+3x-1)=-x^2-4x-4+x^3-3x^2+3x-1=x^3-4x^2-x-5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 433
- Rejestracja: 17 wrz 2009, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 57 razy
Zapisywanie wielomianu w postaci sumy jednomianow
I właśnie nie rozumiem bo przecież wzór mam
\(\displaystyle{ (a-b)^{3}=a^{3}-3a^{2}*b+3ab^{2}-b^{3}}\)
więc jak podstawiam do tamtego przykładu to mam
\(\displaystyle{ x^{3}-3x^{2}*(-1)+3x*(-1)^{2}-(-1)^{3} = x^{3}+3x^{2}+3x-1}\)
Bo jak \(\displaystyle{ 3x^{2}*(-1) = -3x^{2}}\) to jak mam \(\displaystyle{ x^{3}-(-3x^{2})}\)to daje mi plus ?
\(\displaystyle{ (a-b)^{3}=a^{3}-3a^{2}*b+3ab^{2}-b^{3}}\)
więc jak podstawiam do tamtego przykładu to mam
\(\displaystyle{ x^{3}-3x^{2}*(-1)+3x*(-1)^{2}-(-1)^{3} = x^{3}+3x^{2}+3x-1}\)
Bo jak \(\displaystyle{ 3x^{2}*(-1) = -3x^{2}}\) to jak mam \(\displaystyle{ x^{3}-(-3x^{2})}\)to daje mi plus ?
Ostatnio zmieniony 6 maja 2011, o 08:56 przez Vexen16, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Zapisywanie wielomianu w postaci sumy jednomianow
Bo taki jest wzór \(\displaystyle{ (a-b)}\) - Ty masz \(\displaystyle{ (x-1)}\) czyli \(\displaystyle{ a=x}\) oraz \(\displaystyle{ b=1}\).