do akwarium wlano wode do wysokosci \(\displaystyle{ (x-0.5) dm}\). Podaj wymiary akwarium, jesli wiadomo, ze wlano do niego 112l wody.
Dane:
szerokosc - \(\displaystyle{ 2x}\)
dlugosc - \(\displaystyle{ x}\)
wysokosc - \(\displaystyle{ x}\)
wyszlo mi tak:
\(\displaystyle{ 2x ^{3} - x ^{2} = 112}\)
wiem ze \(\displaystyle{ x=4}\) ale doszedlem do tego metoda prob i bledow, jak mozna obliczyc x normalnym sposobem (na poziomie liceum)
pojemnosc akwarium
- Kamil Wyrobek
- Użytkownik
- Posty: 644
- Rejestracja: 24 paź 2010, o 17:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 60 razy
pojemnosc akwarium
\(\displaystyle{ 2x ^{3} - x ^{2} - 112=0\\ \\
(x-4)(2x^2+7x+28)=0\\ \\
x=4}\)
Nie wiem czy jesteś na podstawie czy rozszerzeniu, ponieważ na podstawie z tego
co mi wiadomo nie ma dzielenia wielomianów.
(x-4)(2x^2+7x+28)=0\\ \\
x=4}\)
Nie wiem czy jesteś na podstawie czy rozszerzeniu, ponieważ na podstawie z tego
co mi wiadomo nie ma dzielenia wielomianów.
Ostatnio zmieniony 4 maja 2011, o 22:50 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 30 kwie 2011, o 19:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łódź
- Podziękował: 12 razy
pojemnosc akwarium
ale jak doszedles do tego ze mozna dzielic przez (x-4)? sugerowales sie tym ze napisalem ze x=4?
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
pojemnosc akwarium
posznupaj o twierdzeniu o pierwiastkach wymiernych, twierdzeniu Bezoute'a i schemacie Hornera
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 30 kwie 2011, o 19:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łódź
- Podziękował: 12 razy
pojemnosc akwarium
z tych 3 rzeczy ktore mi wymieniles slyszalem tylko o twierdzeniu bezoute'a, mielismy strasznie kiepska nauczycielke od matmy, a jutro zdaje mature rozszerzona, wiec jesli bylby ktos tak mily to moglby mi wyjasnic po krotce o co chodzi z tymi dwoma twierdzeniami/schematami, bo sama definicja nic mi nie mowi...
@Edit
schemat Hornera juz rozumiem, ale tego twierdzenia o pierwiastkach wymiernych nie bardzo :/
@Edit 2
ok to drugie tez juz rozumiem
@Edit
schemat Hornera juz rozumiem, ale tego twierdzenia o pierwiastkach wymiernych nie bardzo :/
@Edit 2
ok to drugie tez juz rozumiem
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
pojemnosc akwarium
te zagadnienia ongiś w szkole średniej przerabiałem (pisałem "starą maturę" w 2004), nie wiem jak jest dziś...
powodzenia na maturze
powodzenia na maturze