Wielomian z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
marcinek16marcin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
Podziękował: 153 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: marcinek16marcin »

Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla którego wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x ^{3}+(m+1)x ^{2}+(m+2)x+2}\) ma trzy różne pierwiastki rzeczywiste.
miodzio1988

Wielomian z parametrem

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ x=-1}\)

Jest pierwiastkiem tego równania. Teraz schemat Hornera albo dzielenie wielomianów.
marcinek16marcin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
Podziękował: 153 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: marcinek16marcin »

\(\displaystyle{ m\epsilon( -\infty,-2 \sqrt{2}) \cup (2 \sqrt{2},\infty)}\)?-- 1 maja 2011, o 22:57 --z mojej odpowiedzi trzeba jeszcze wyrzucić m=3 i powinno być dobrze, bo gdy m przyjmie wartość równą 3 to wtedy pierwiastkiem trójmianu będzie -1, co nie może się zdarzyć:)
ODPOWIEDZ