Wielomian, parametr m

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
AsiaPipitrasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 198
Rejestracja: 21 mar 2011, o 12:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy

Wielomian, parametr m

Post autor: AsiaPipitrasia »

Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x) = (x-2)(x-m^{3} +2m^{2} +3m -8)(x-8)}\)
a) Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których ten wielomian ma dokładnie 2 różne miejsca zerowe

Nie wiem jak ugryźć to zadanie. Nie wiem czy dobrze rozumuje.
xxsmyqxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 129
Rejestracja: 26 lis 2009, o 17:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 9 razy

Wielomian, parametr m

Post autor: xxsmyqxx »

Anuluje , użytkownik poniżej prawi dobrze . Zapomniałem o drugim przypadku
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2011, o 17:51 przez xxsmyqxx, łącznie zmieniany 1 raz.
blost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1994
Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 271 razy

Wielomian, parametr m

Post autor: blost »

\(\displaystyle{ -m^{3} +2m^{2} +3m -8=-2 \vee -m^{3} +2m^{2} +3m -8=-8}\)
AsiaPipitrasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 198
Rejestracja: 21 mar 2011, o 12:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy

Wielomian, parametr m

Post autor: AsiaPipitrasia »

To w porządku tez tak to interpretowałam ;D

Dzięki ;P

b) Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których reszta z dzielenia wielomianu przez \(\displaystyle{ x-3}\) jest równa \(\displaystyle{ R= 5m^{3} - 10m^{2} + 3m + 7}\)

Mi wychodzi \(\displaystyle{ m=-1}\) wam też?
Awatar użytkownika
rafaluk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 497
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 14:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: x=213; y=33; z=79;
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 10 razy

Wielomian, parametr m

Post autor: rafaluk »

Mi wychodzi \(\displaystyle{ m=1}\) Mam równanie, gdzie potęgi drugie i trzecie się skracają i zostaje:

\(\displaystyle{ -15m+25=3m+7}\)
AsiaPipitrasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 198
Rejestracja: 21 mar 2011, o 12:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy

Wielomian, parametr m

Post autor: AsiaPipitrasia »

Zgadza się ;D
Błąd miałam w obliczeniach ;D

Wszystko ok

teraz mi również wychodzi \(\displaystyle{ m=1}\)
ODPOWIEDZ