dowod nierownosci wielomianowej

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
nieznamsie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 24 lut 2011, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczec
Podziękował: 1 raz

dowod nierownosci wielomianowej

Post autor: nieznamsie »

\(\displaystyle{ x^{4} +64 \ge 16 x^{3} {}\)

Nie za bardzo wiem jak się za to zabrać;)
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2011, o 19:58 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

dowod nierownosci wielomianowej

Post autor: Psiaczek »

nieznamsie pisze:\(\displaystyle{ x^{4} +64 \ge 16 x^{3} {}\)

Nie za bardzo wiem jak się za to zabrać;)
To nie jest prawdą dla dowolnego iksa rzeczywistego, na przykład:

\(\displaystyle{ x=5,x^4+64=625+64=689,16x^3=16 \cdot 125=2000, 689<2000}\)

Dobrze przepisałeś treśc, może było \(\displaystyle{ 16x^2}\), wtedy jest trywialne zadanie
nieznamsie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 24 lut 2011, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczec
Podziękował: 1 raz

dowod nierownosci wielomianowej

Post autor: nieznamsie »

Spisałem do zeszytu z potęgą 3, bardzo możliwe że pomyliłem się. Jednak, nawet jeżeli to potęga 3 to to równianie nie ma sensu, si ?
Awatar użytkownika
rafaluk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 497
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 14:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: x=213; y=33; z=79;
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 10 razy

dowod nierownosci wielomianowej

Post autor: rafaluk »

No nie ma. Jakby była jednak potęga 2, to skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia.
lenkaja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 383
Rejestracja: 10 mar 2009, o 22:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

dowod nierownosci wielomianowej

Post autor: lenkaja »

Byc moze trescia zadania bylo rozwiazanie takiej nierownosci, wtedy to ma sens.
Awatar użytkownika
rafaluk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 497
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 14:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: x=213; y=33; z=79;
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 10 razy

dowod nierownosci wielomianowej

Post autor: rafaluk »

Tytuł tematu sugeruje, że nierówność ma być spełniona przez każdy x w przedziale liczb rzeczywistych.
ODPOWIEDZ