Wielomiany(rozkład na czynniki/działania na wielomianach)
Witam
Mam do Was prośbę o rozwiązanie kilku przykładów i ewentualne objaśnienie mi ich, jeżeli będzie to tylko możliwe...
\(\displaystyle{ A) 6x^3-5x^2+6x-5=}\)
\(\displaystyle{ B)5x^4-20=}\)
\(\displaystyle{ C)x^2-5=}\)
\(\displaystyle{ d)(x+1)^2-4=}\)
\(\displaystyle{ e)5x^3-4x^2+45-36=0}\)
\(\displaystyle{ f)2x^4-2x^3+20x-35=0}\)
\(\displaystyle{ g)W1(x)*W2(x)}\)
\(\displaystyle{ W1(x)=x^3+3x^2-1}\)
\(\displaystyle{ w2(x)=x^2-x}\)
będę dozgonnie wdzięczny...
przydzielę ,,pomógł' za pomoc.
rozwiązywałem te przykłady , lecz niektóre z nich wychodzą mi źle lub też nie jestem w stanie w pełni ich rozwiązać
to dla mnie bardzo ważne bym mógł dostać ocenę pozytywną
pozdrawiam
Równanie wielomianowe
Równanie wielomianowe
Mam tego ponad 4 strony A5
Mógłby ktoś na szybko wyjaśnić mi przykłady: B,C,D?
Nie wiem pod co to wcisnąć, choć w zasadzie nasuwają mi się na myśl jedynie wzory skróconego mnożenia ....
proszę o odp.
Mógłby ktoś na szybko wyjaśnić mi przykłady: B,C,D?
Nie wiem pod co to wcisnąć, choć w zasadzie nasuwają mi się na myśl jedynie wzory skróconego mnożenia ....
proszę o odp.
- zidan3
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lbn
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 112 razy
Równanie wielomianowe
A.
\(\displaystyle{ x^2(6x-5)+(6x-5)=(6x-5)(x^2+1)}\)
B.
\(\displaystyle{ 5(x^4-4)=5(x^2-2)(x^2+2)=5(x- \sqrt{2})(x+ \sqrt{2} )(x^2+2)}\)
D.
\(\displaystyle{ (x-1)(x+3)}\)
\(\displaystyle{ x^2(6x-5)+(6x-5)=(6x-5)(x^2+1)}\)
B.
\(\displaystyle{ 5(x^4-4)=5(x^2-2)(x^2+2)=5(x- \sqrt{2})(x+ \sqrt{2} )(x^2+2)}\)
D.
\(\displaystyle{ (x-1)(x+3)}\)
Równanie wielomianowe
zidan3 dziękuję za odpowiedź
ale mam pytanie jaki wzór dokładnie na tym przykładzie zastosować,w praktyce
na moje oko tak powinno to wyglądać
\(\displaystyle{ x^2-5=(x-5)(x+1)}\)
i w zasadzie moja logika mówi , że to koniec działania, ale pewny nie jestem.
ale mam pytanie jaki wzór dokładnie na tym przykładzie zastosować,w praktyce
na moje oko tak powinno to wyglądać
\(\displaystyle{ x^2-5=(x-5)(x+1)}\)
i w zasadzie moja logika mówi , że to koniec działania, ale pewny nie jestem.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Równanie wielomianowe
\(\displaystyle{ x^2-5 \neq (x-5)(x+1)}\)
Wykorzystać wzór skróconego mnożenia:
\(\displaystyle{ x^2- \sqrt{5}^2 = (x- \sqrt{5})(x+ \sqrt{5} )}\)
Wykorzystać wzór skróconego mnożenia:
\(\displaystyle{ x^2- \sqrt{5}^2 = (x- \sqrt{5})(x+ \sqrt{5} )}\)