oblicz resztę z dzielenia wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
dzidziuniaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 237
Rejestracja: 25 sty 2009, o 17:07
Płeć: Kobieta
Podziękował: 32 razy

oblicz resztę z dzielenia wielomianu

Post autor: dzidziuniaa »

Oblicz resztę z dzielenia wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=2x ^{2}-4x+2}\) przez \(\displaystyle{ x ^{2}+2x+1}\)
doszłam do :
\(\displaystyle{ \frac{2(x-1) ^{2} }{(x+1) ^{2} }}\)
ale nie wiem czy w sumie to mi coś daje...
poproszę o wskazówki
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

oblicz resztę z dzielenia wielomianu

Post autor: piasek101 »

Podzielić.
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

oblicz resztę z dzielenia wielomianu

Post autor: fon_nojman »

Bez dzielenia widać, że \(\displaystyle{ W(x)=2(x+1)^2-8x.}\)
dzidziuniaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 237
Rejestracja: 25 sty 2009, o 17:07
Płeć: Kobieta
Podziękował: 32 razy

oblicz resztę z dzielenia wielomianu

Post autor: dzidziuniaa »

o to chodzi, że mam jakieś zaćmienie i nie widzę...
skoro zapisałam to w postaci ułamka, zorientowałam się, że należy podzielić, więc post nie był zbyt konstruktywny panie ,,piasek "...
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

oblicz resztę z dzielenia wielomianu

Post autor: piasek101 »

Konstruktywność - zależy od obu stron - nawet wiem od której bardziej.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

oblicz resztę z dzielenia wielomianu

Post autor: kamil13151 »

fon_nojman, a jak to zobaczyłeś?
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

oblicz resztę z dzielenia wielomianu

Post autor: fon_nojman »

Z postaci
dzidziuniaa pisze:Oblicz resztę z dzielenia wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=2x ^{2}-4x+2}\) przez \(\displaystyle{ x ^{2}+2x+1.}\)
-- 19 kwi 2011, o 20:47 --Z postaci
dzidziuniaa pisze:Oblicz resztę z dzielenia wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=2x ^{2}-4x+2}\) przez \(\displaystyle{ x ^{2}+2x+1.}\)
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

oblicz resztę z dzielenia wielomianu

Post autor: kamil13151 »

fon_nojman, to mi wiele nie powiedziało... rozwiń to jakoś...
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

oblicz resztę z dzielenia wielomianu

Post autor: Vax »

@kamil13151 to wymaga po prostu doświadczenia, patrzymy na wielomian i widzimy \(\displaystyle{ 2x^2-4x+2}\) można to sobie skojarzyć z \(\displaystyle{ (x+1)^2 = x^2+2x+1}\) ale współczynniki przy \(\displaystyle{ x^2}\) i współczynnik bez niewiadomej są 2 razy mniejsze, więc widzimy, że \(\displaystyle{ 2x^2-4x+2 = 2(x+1)^2-8x}\)

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2011, o 20:58 przez Vax, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

oblicz resztę z dzielenia wielomianu

Post autor: fon_nojman »

Przykro mi nie użyłem żadnej metody. Po prostu widać, że takie coś zachodzi bez wykonywania dzielenia pisemnego.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

oblicz resztę z dzielenia wielomianu

Post autor: anna_ »

dzidziuniaa pisze:o to chodzi, że mam jakieś zaćmienie i nie widzę...
skoro zapisałam to w postaci ułamka, zorientowałam się, że należy podzielić, więc post nie był zbyt konstruktywny panie ,,piasek "...
Dziel pisemnie, bez rozkładu na iloczyn
ODPOWIEDZ