zadanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kazekek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 2 sty 2007, o 19:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 17 razy

zadanie

Post autor: kazekek »

Dla jakich wartości parametru m równanie x^4+ (m-3)x^2 + m^2=0 ma cztery różne rozwiązania ?
Z góry dziękuję za szybką pomoc
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

zadanie

Post autor: Piotrek89 »

podstawiamy pomocnicza zmienną \(\displaystyle{ x^{2}=t}\)
kazekek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 2 sty 2007, o 19:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 17 razy

zadanie

Post autor: kazekek »

no tak ale jak mam to dalej zrobić ??
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

zadanie

Post autor: luka52 »

Podstawieni x^2 = t i t >= 0, a dalej jak zwykłe równanie kwadratowe.
kazekek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 2 sty 2007, o 19:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 17 razy

zadanie

Post autor: kazekek »

t>= 0 czy delta z t ??
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

zadanie

Post autor: luka52 »

kazekek, Nie, jeżeli:
\(\displaystyle{ x^2 =t}\)
to \(\displaystyle{ t q 0}\), gdyż każda liczba rzeczywista podniesiona do kwadratu jest większa lub równa 0.
kazekek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 2 sty 2007, o 19:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 17 razy

zadanie

Post autor: kazekek »

no tak ale potem jak podstawie to obliczam delte to mi wychodzi drugie równanie i znawu obliczam delte tak ??
ODPOWIEDZ